Politie

Grote toename ‘verwarde mensen’: Akerboom pleit voor meer hulpverleners

22 december 2017Leestijd: 1 minuut

Korpschef van de Nationale Politie Erik Akerboom wil dat er in elke wijk een psychische hulpverlener beschikbaar is. De politie moet namelijk steeds vaker met spoed uitrukken vanwege noodsituaties met ‘verwarde mensen’.

‘We lijken het nationale opvangcentrum voor personen met verward gedrag te zijn geworden. Dat gaat van mensen die de kluts kwijt zijn tot enorme geweldsuitbarstingen. Het gaat om heftige incidenten die regelmatig voorkomen die ook politiemensen raken,’ zegt Akerboom in een interview met het AD.

‘Politie functioneert nu als GGZ’

‘Het zou goed zijn als in elke wijk een GGZ-medewerker werkt, want nu zijn wij dat,’ zegt Akerboom.

Het aantal keren dat de politie moest uitrukken voor spoedsituaties is in vijf jaar tijd met ruim een kwart toegenomen, van 1,2 miljoen meldingen naar ruim 1,5 miljoen.

Gebrek aan preventie en kleinere inrichtingen zijn boosdoener

Waar komt de toename van ‘verwarde mensen’ op straat vandaan? Volgens Akerboom ligt dat aan het gebrek aan preventie en de verkleining van inrichtingen. Hij roept gemeenten en de landelijke politiek op om de zorg voor psychiatrische patiënten te intensiveren.

De GGD steunt de oproep van Akerboom en wil ook meer psychische hulp in de wijk. Volgens bestuursvoorzitter Jacobine Geel is daarvoor niet zozeer extra geld nodig, maar vooral een andere aanpak.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.