Tweede Kamer

VVD: ‘Screen asielzoekers opnieuw op banden IS’

29 november 2017Leestijd: 2 minuten

De VVD wil dat Justitie opnieuw onderzoekt of er onder Syrische asielzoekers IS-strijders zitten. Daarvoor pleit Kamerlid Malik Azmani vandaag tijdens het debat over de begroting van het ministerie van Justitie.

Een week nadat bekend is geworden dat een IS-strijder zonder problemen De Balie kon bezoeken, zijn er zorgen over de vrijheid die oorlogsmisdadigers hebben in Nederland.

‘Inmiddels is de kennis over hoe IS-gebied eruitziet enorm toegenomen,’ zegt Azmani tegen De Telegraaf. ‘Je kunt niet uitsluiten dat er IS-strijders zitten onder de asielzoekers die op basis van oude informatie een verblijfsvergunning hebben gekregen.’ Azmani wil dat VVD-staatssecretaris Mark Harbers daar opnieuw navraag naar doet.

Extra budget voor controle oorlogsmisdadigers

Het politieteam dat onderzoek doet naar internationale misdrijven krijgt van het kabinet-Rutte III extra geld. Voordat Syriërs een verblijfsvergunning krijgen, wordt uitvoerig gecontroleerd of ze banden hebben met de terroristische organisatie IS en of ze zich schuldig hebben gemaakt aan  oorlogsmisdaden in Syrië. Azmani wil dat deze procedure wordt herhaald.

Vorige week werd bekend dat een IS-strijder een programma bijwoonde in debatcentrum De Balie.  De strijder bezocht in september een bijeenkomst waar een film van een Syrisch burgercollectief werd vertoond. De IS-soldaat werd door Syriërs herkend. Hij kwam onder een valse naam het land in. Inlichtingendienst AIVD houdt hem al maanden in de gaten.

De PVV wil weten hoeveel IS-strijders er rondlopen, en wil exacte aantallen van de minister. Tweede Kamerlid Machiel de Graaf van de PVV vindt dat Nederland niet veilig meer is.

Gevaar jihadbruiden veel te lang onderschat >> Lees hier het commentaar van Nikki Sterkenburg. 

 

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.