Kijker draait op voor miljoenentekort NPO

28 november 2017Leestijd: 2 minuten
Shula Rijxman. Foto:ANP

De NPO komt op termijn 60 miljoen euro tekort door tegenvallende reclame-inkomsten. Maandag werd bekend dat het kabinet niet bijspringt. NPO-directeur Shula Rijxman wil nu de rekening doorschuiven naar de kabelmaatschappijen, en indirect dus naar de kijker.

Dat meldt De Telegraaf na een gesprek met Rijxman. Arie Slob, minister voor Media, wil dat de NPO het gat op de begroting dicht door te bezuinigen. Daar voelt Rijxman weinig voor. In 2019 ontstaat er waarschijnlijk een gat in de begroting dat oploopt tot 60 miljoen euro, omdat de inkomsten van de NPO uit reclamezendtijd snel dalen. Sneller dan verwacht.

Arendo Joustra schreef eerder: Kan Shula Rijxman (NPO) een beetje dimmen? 

Adverteren op tv levert minder op

Dat heeft te maken met verschuivingen op de advertentiemarkt. Bedrijven zijn eerder geneigd om te adverteren via sociale media dan op televisie. Ook daalt het aantal mensen dat televisie kijkt.

Rijxman wil de rekening doorschuiven naar de kabelaars, zoals Ziggo en KPN. Die moeten meer gaan betalen voor het doorgeven van programma’s aan de kijkers. Het is echter zeer de vraag of Ziggo en KPN die kosten zelf zullen betalen.  Waarschijnlijker is dat zij die doorberekenen aan de consumenten. ‘Of het gaat af van de winst van de Ziggo’s van deze wereld,’ suggereert Rijxman. KPN wil nog niet vooruitlopen op komende begrotingen, en onthoudt zich van commentaar. Saillant detail is dat de kabelaars verplicht zijn de NPO uit te zenden.

‘Bezuinigen kan absoluut niet’

Op de vraag of de NPO geen budgettaire maatregelen kan nemen, antwoordt Rijxman dat dat absoluut niet kan. Ze wijst erop dat de publieke omroep de afgelopen jaren al moest snijden in de begroting. ‘Of het geld in Hiversum tegen de plinten klotst? Was het maar waar,’ zegt Rijxman tegen De Telegraaf.  ‘We kunnen misschien nog iets efficiënter samenwerken en beknibbelen op marketing en voorlichting. Maar dat is een druppel op een gloeiende plaat.’

Minister Slob betreurt dat de NPO moet bezuinigen, maar ziet geen andere uitweg. ‘Ze hebben al eerder bezuinigingsrondes gehad, maar het moet,’ zegt Slob, die de maatregelen ‘geen feest’ noemt. Slob wil niet dat zijn ministerie alsnog geld  vrijmaakt om het gat op de begroting te dichten. ‘Dan zou het afgaan van onderwijs. Dat gaat niet gebeuren.’

Als NPO te groot wordt, moet overheid optreden, schrijft Arendo Joustra