NPO-baas laakt politiek: ‘Laat ons even met rust’

13 januari 2017Leestijd: 2 minuten
Rijxman op de nieuwjaarsreceptie van de NPO. Foto: ANP

NPO-voorzitter Shula Rijxman doet een klemmende oproep richting politiek Den Haag om de publieke omroep eens te verdedigen. Door voorstellen als het afschaffen van de doorgeefplicht zou de kwaliteit van de publieke omroep in gevaar komen.

De afgelopen tijd is de NPO meermaals onderwerp van discussie geweest. Terwijl de omroepen flink moesten bezuinigen van Den Haag, ontstonden onlangs controverses over hoge salarissen van verscheidene BNN/VARA-presentatoren. Staatssecretaris Sander Dekker (Media, VVD) kwam snel daarna met nieuwe transparantieregels op de proppen.

NPO-voorzitter Rijxman liet in haar nieuwsjaartoespraak in Hilversum en in een interview met NRC blijken dat ze een beetje klaar is met de bemoeienis uit Den Haag. ‘Ik wil ten eerste dat de politiek ons in staat stelt onze rol te vervullen’, zegt ze in de krant. ‘Laat ons even met rust. We hebben al zoveel over ons heen gekregen; aan kritiek, bezuinigingen, verplichtingen. Laat ons even ons werk doen.’

‘Niet tornen aan doorgeefplicht’
Daarvoor is volgens Rijxman wel 50 miljoen euro extra nodig. Ook moeten alle Nederlanders  gegarandeerd toegang blijven houden tot de publieke omroep, door middel van de doorgeefplicht van kabelbedrijven. Dekker opperde onlangs om goed te kijken naar die must-carry. Een slecht idee, vindt Rijxman.

‘We zouden waarschijnlijk ook zonder must-carry wel in het pakket komen, maar tegen welke prijs? Het zou op termijn onze positie danig verzwakken. Het maakt ons nog afhankelijker van de kabelbedrijven.’

‘NPO heeft etnische obsessie’: fel debat in Den Haag over objectiviteit

NPO ‘meer nodig dan ooit’
Volgens Rijxman is de publieke omroep, die nog dagelijks zeer goed scoort qua kijkcijfers, momenteel ‘meer nodig dan ooit’. ‘Steeds meer mediabedrijven in Nederland komen in handen van steeds minder aandeelhouders in het buitenland,’ aldus de NPO-baas.

Het plan om Den Haag meer inzicht te geven in de uitgaven van de omroep, valt niet goed bij Rijxman. ‘Ik ben voor transparantie, maar hier ben ik faliekant tegen. Dat leidt tot meer politieke bemoeienis met de inhoud van programma’s, en daardoor wordt onze onafhankelijkheid bedreigd. Straks moeten we Wie is de Mol? aanpassen aan de politieke werkelijkheid van een Kamerlid.’

Naar verwachting komt staatssecretaris een dezer dagen met zijn plannen voor het tv-basispakket.