Knops dreigt Sint Maarten met dichtdraaien geldkraan

09 november 2017Leestijd: 2 minuten
Staatssecretaris van Binnenlandse Zaken Raymond Knops (CDA). Foto: ANP

Sint Maarten moet goed beseffen dat Nederland de geldkraan dichtdraait zodra het voor een regering kiest die niet akkoord gaat met de gestelde eisen. Daarvoor waarschuwt Raymond Knops, staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, dinsdag in de Tweede Kamer.

Er wordt wat het kabinet betreft zo snel mogelijk begonnen met het geven van geld voor de wederopbouw van het eiland, meldt De Telegraaf. Daarbij hoeft niet te worden gewacht op een nieuwe eilandregering. Ook met een interim-kabinet wil Knops samenwerken, zolang het zich houdt aan de voorwaarden die Nederland aan financiële hulp heeft verbonden.

De wederopbouw mag geen vertraging oplopen, want dan is de eilandbewoner de dupe, waarschuwt de staatssecretaris. Hij wil daarom in zee ‘met ieder kabinet dat bereid is samen te werken en onze voorwaarden aanvaardt’. Komt een nieuwe regering toch weer terug van afspraken met Nederland, dan schort hij de hulp op.

Dringend behoefte aan noodhulp na Irma

Sint Maarten heeft dringend behoefte aan noodhulp na de verwoestingen door orkaan Irma begin september. De Nederlandse regering is bereid tot 260 miljoen euro aan financiële steun te bieden, mits aan enkele eisen wordt voldaan. Zo moet er een integriteitskamer komen om te voorkomen dat het geld in verkeerde zakken belandt. Ook moet Nederlandse grensbewaking worden aangesteld.

De onlangs afgetreden premier van het eiland, William Marlin, weigerde akkoord te gaan met de Nederlandse eisen. Hij en zijn regering werden vervolgens door het parlement afgezet, dat wel akkoord ging.

Vraag of verkiezingen kunnen doorgaan

Sint Maarten kiest in januari een nieuwe regering, maar het is de vraag of die verkiezingen kunnen doorgaan. De voorzitter van het centrale stembureau van het eiland heeft gewaarschuwd dat het niet klaar is voor een stembusgang.

De VVD wil dat Nederland ingrijpt en de verkiezingen uitstelt, maar de staatssecretaris vindt het nog te vroeg voor zo’n ‘buitengewoon zware maatregel’. Knops deelt de zorgen over de aankomende stembusgang wel. Hij laat zich komend weekeinde eerst over de stand van zaken bijpraten door de gouverneur van Sint Maarten.