Sint-Maarten

Gevangenen naar Nederland: laait bendeoorlog op?

06 november 2017Leestijd: 2 minuten

In het diepste geheim zijn afgelopen weekeinde 31 gedetineerden van Sint-Maarten overgebracht naar gevangenissen in Nederland. Zij moesten weg, omdat de Point Blanche-gevangenis op Sint-Maarten in september ernstig was beschadigd door de orkanen Irma en Maria.

De opvang in het kader van noodhulp is voor zes maanden. Tegelijkertijd zijn 28 gedetineerden van Sint-Maarten overgebracht naar het Sentro di Detenshon di Kòrsou op Curaçao.

Het transport is in alle stilte uitgevoerd om onrust te voorkomen, zegt woordvoerder Anna Sophia Posthumus van de Dienst Justitiële Inrichtingen van het ministerie van Justitie en Veiligheid tegen Elsevier Weekblad. Waar de gedetineerden zijn ondergebracht, mag zij vanwege hun privacy niet zeggen.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Felle drugsoorlog

De Point Blanche-gevangenis heeft vanwege corruptie een slechte naam. In september 2014 mislukte binnen de muren een liquidatiepoging op voorman Urvin ‘Nuto’ Wawoe van de straatbende No Limit Soldiers. Die bende is al jaren in een felle drugsoorlog verwikkeld met de bende Buena Vista City. Over en weer zijn tientallen liquidaties gepleegd. De bendes hebben hun thuishaven op Curaçao, maar zijn ook actief in Nederland.

In welke gevangenis bendeleider Wawoe nu zit, mag Posthumus niet zeggen. Een bron bij de politie is bang dat de Antilliaanse bendeoorlog door de overplaatsing binnen de Nederlandse gevangenissen kan oplaaien als leden van rivaliserende bendes elkaar tegen het lijf lopen. Bovendien kunnen ze nu gemakkelijker andere leden aansturen. Bij de selectie door het Openbaar Ministerie en de penitentiaire instellingen is volgens Posthumus echter niet alleen gekeken naar de lengte van de straf, maar ook naar de achtergrond en contacten van criminelen. ‘Sommigen wil je niet bij elkaar plaatsen. In dat geval zijn ze uit elkaar gehaald.’

Beide bendes verdienen vooral geld met de handel in cocaïne. Zij verzorgen transporten van de Antillen naar Nederland. Hun zwarte geld investeren ze onder meer op Sint Maarten in de gokindustrie.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.