Kamer pleit voor vrijlating Amnesty-chef, op DENK na

21 november 2017Leestijd: 2 minuten
Fractie van DENK. Foto:ANP

De Turkse regering moet de gevangengenomen Turkse voorzitter van Amnesty International, Taner Kiliç, vrijlaten. Dat vindt de Tweede Kamer, waar vanmiddag werd ingestemd met een motie om druk te zetten op Turkije. Van links tot rechts stemden alle partijen in met de motie, op één na: DENK.

De motie werd ingediend door Bram van Ojik (GroenLinks) en Sadet Karabulut (SP). Kiliç zit al sinds juni dit jaar vast in Turkije. Hij wordt door de Turkse regering verdacht van ‘lidmaatschap aan een terroristische organisatie’. Sindsdien zit Kiliç gevangen, ondanks aanhoudende druk uit het buitenland.

Turkije verdenkt Amnesty-chef van staatsgreep

Kiliç is volgens Turkije regering lid van de beweging van geestelijke Fethullah Gülen. Gülen zit volgens de regering achter de mislukte staatsgreep van het leger zit, in juli 2016. Alleen partij DENK vindt dat de een signaal uit Nederland over de opsluiting van de Amnesty-directeur niet de juiste boodschap is. DENK stemde als enige tegen de motie.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

De partijlijn van DENK is dat ze zich niet bemoeien met interne aangelegenheden in Turkije. Daar is de partij consequent in.

Kuzu kwaad op Kamer

Vorige week liet ontstak DENK-leider Tunahan Kuzu in woede over interrupties over zijn band met de Turkse regering: ‘Ik ben het spuugzat. Hier in de plenaire zaal hangt de Nederlandse vlag. Maar als ik op het spreekgestoelte sta, lijkt het alsof u alleen maar een Turkse vlag ziet hangen.’

Kuzu liet zich eerder deze maand nog zeer negatief uit over journalist Can Dündar, die de strijd aanbindt met de Turkse regering over de persvrijheid aldaar. Volgens DENK zou Dündar geweigerd moeten worden, omdat hij staatsgeheimen gelekt zou hebben. Kuzu verweet Dündar ‘een podium te willen bieden aan iedereen die Turkije zwart wil maken’.