Tweede Kamer

Kuzu is het ‘spuugzat’: ‘U ziet hier alleen een Turkse vlag’

14 november 2017Leestijd: 2 minuten

DENK-leider Tunahan Kuzu is het ‘spuugzat’ en hekelt de partijen ‘die hier alleen maar de Turkse vlag zien hangen’.

Kuzu kreeg dinsdagavond bijna de hele Tweede Kamer over zich heen, toen hij het tijdens de begrotingsbehandeling van Buitenlandse Zaken opnam voor de Turkse regering en voor de Palestijnen. Kuzu hekelde de Koerdische beweging PKK als een terroristische organisatie en betichtte de Israëlische regering van het schenden van de mensenrechten van de Palestijnen.

Kuzu moet praatjes achterwege laten, vindt Ten Broeke

VVD, D66, SP, GroenLinks en PVV namen vervolgens beurtelings Kuzu onder handen. Han Ten Broeke (VVD) confronteerde hem met de mensenrechtenschendingen in Turkije. Toen Kuzu daar naar het oordeel van de VVD-buitenlandwoordvoerder onvoldoende op in wilde gaan, beet Ten Broeke hem toe dat hij zijn praatjes voortaan achterwege moest laten.

Sjoerd Sjoerdsma (D66) nam de fakkel over en vroeg of Kuzu consequent wilde zijn en ook de massamoord van de Turken op de Armeniërs in 1915 wilde veroordelen. Kuzu erkende dat ‘er in 1915 pijn is geleden’, maar weigerde de dood van vele duizenden Armeniërs te kwalificeren als genocide.

Raymond van Roon (PVV) kwam met een lijst van 400 journalisten die in Turkije slachtoffer zijn van de persbreidel. Toen Kuzu daar niet op in ging, concludeerde Van Roon dat ‘hier de lange arm van het regime-Erdogan aan het woord is’.

Can Dündar

Bram van Ojik (GroenLinks) en Sadet Karabulut (SP) herinnerden Kuzu eraan dat hij de gevluchte Turkse hoofdredacteur Can Dündar – dit najaar op bezoek in de Tweede Kamer – had neergezet als crimineel en landverrader, omdat hij een verhaal had gepubliceerd over geheime wapenleveranties van de Turkse staat aan IS.

Kuzu verweerde zich: ‘Ik vind het vreemd dat een Turkse minister van Onderwijs hier niet welkom is, terwijl een paar weken later de rode loper wordt uitgerold voor een journalist. Ik wil dat minister Halbe Zijlstra daar morgen op reageert’.

Kuzu ontkende hij de journalist Dündar voor landverrader had versleten: ‘Het was CDA’er Pieter Omtzigt die daarover ging twitteren.’

SP’er Karabulut reageerde: ‘Uw pleidooi haalt al uw terechte punten over de mensenrechten van de Palestijnen onderuit.’

Toen de woordvoerders van de vijf partijen hem kritisch bleven bejegenen, ontstak Kuzu in boosheid: ‘Ik ben het spuugzat. Hier in de plenaire zaal hangt de Nederlandse vlag. Maar als ik op het spreekgestoelte sta, lijkt het alsof u alleen maar een Turkse vlag ziet hangen.’

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.