Bijleveld jubelt: ‘extreem veel extra’ voor leger

08 november 2017Leestijd: 2 minuten
De ministers Grapperhaus en Bijleveld (r) op het CDA-congres - bron:ANP

In het Regeerakkoord is afgesproken dat er 1,5 miljard euro extra naar defensie gaat. Dat lijkt aanzienlijk, maar hiervan wordt maar 0,5 miljard geïnvesteerd in uitbreiding. De rest is bedoeld voor achterstallig onderhoud. Minister van Defensie Ank Bijleveld (CDA) spreekt van ‘extreem veel extra’.

‘We gaan structureel 1,5 miljard euro investeren in defensie en dat is natuurlijk ontzettend belangrijk,’ zegt Bijleveld woensdag in Brussel, voorafgaand aan overleg met haar NAVO-collega’s.

Defensie loopt op haar tandvlees

Volgens Bijleveld gaat het ‘om een grote stap als je kijkt naar de afgelopen jaren. Het is extreem veel extra.’ Het is een uitgekiende spin, want echt geïnvesteerd wordt er dus niet. Defensie loopt op haar tandvlees. Oud-defensieminister Jeanine Hennis (VVD) zei deze zomer in een Kamerdebat dat ‘op de kazernes de vrachtwagens door hun assen heen roesten’.

Nederland gaat met het extra geld naar 1,3 procent van het nationaal inkomen voor defensie. Dat is bij lange na niet genoeg om te voldoen aan de afgesproken NAVO-norm van 2 procent. In Wales spraken de NAVO-landen drie jaar geleden af dat ze in 2024 2 procent  zullen besteden aan defensie.

Trump vindt dat bondgenoten portemonnee moeten trekken

Het is ook een uitdrukkelijke wens van de Amerikaanse president Donald Trump. Hij vindt dat de Europese bondgenoten voor het leger flink in de buidel moeten tasten. ‘Na deze kabinetsperiode moet het toch doorgroeien, want we zitten nog niet op de norm,’ zegt Bijleveld daarover.

De Amerikanen zouden er volgens de CDA-minister heel tevreden over zijn. Bijleveld sprak de Amerikaanse minister van Defensie Jim Mattis deze week in Helsinki. ‘Hij is zich zeer bewust van het feit dat het een grote stap is voor Nederland. Hij is er zelfs blij mee.’