Militairen boos over Troonrede: ‘Het is mooi geweest’

19 september 2017Leestijd: 2 minuten
Jeanine Hennis-Plasschaert in Gao

Duidelijke taal in de Troonrede: voor basisschoolleraren komt er 270 miljoen bij, want zij verdienen alle waardering, aldus koning Willem-Alexander. Ook militairen ‘verdienen onze steun en ons grote respect’. Maar geen woord over meer geld en investeringen in defensie. De militaire vakbonden reageren furieus.

‘De Nederlandse militaire inzet blijft primair gericht op de bredere ring van instabiliteit rond Europa, omdat die Nederland en zijn bondgenoten het meest raakt,’ zei de Koning dinsdag in de Ridderzaal. Volgens de Koning verdienen de militairen steun en groot respect, maar aan de broodnodige investeringen in het leger wordt in de Troonrede geen aandacht besteed. Dat is vreemd, omdat bij vrijwel alle partijen defensie weer een belangrijkere rol speelt.

‘De PvdA heeft gescoord in dit kabinet’

‘Het is duidelijk dat de PvdA heeft gescoord in dit demissionaire kabinet,’ sneert Annemarie Snels, voorzitter van militaire vakbond AFMP/FNV, in een interview met Elsevier Weekblad. Volgens haar is de nood echt heel erg hoog en moet er fors meer geld bij de komende tijd. Defensie krijgt er in de begroting 400 miljoen euro bij, toch een aanzienlijk bedrag. Snels erkent dat het hier gaat om een ‘beleidsarme begroting’, opgesteld door een demissionair kabinet. Veel beleid wordt er dus niet meer gemaakt.

Maar toch voert Snels de druk op, vooral met het oog op het aanstaande kabinet-Rutte III. Defensiemedewerkers leven in grote onzekerheid of er nog toekomst voor hen is binnen het defensieapparaat. ‘Het water staat ons aan de lippen,’ aldus een boze Snels.

Een miljard zet geen zoden aan de dijk

Een miljard extra, dat bijvoorbeeld de VVD extra wil uittrekken voor defensie, vindt Snels onvoldoende. Dat zet geen zoden aan de dijk: ‘In de praktijk zal het zelfs neerkomen op een nieuwe ronde bezuinigingen. Het is bij lange na niet voldoende om de grote tekorten aan bijvoorbeeld materieel op te vullen. Ook staan er erg veel vacatures open. Die moeten worden ingevuld.’

Volgens Snels is er minimaal 2,5 miljard euro nodig. ‘En dat hoeft echt niet allemaal over een jaar, dat begrijp ik ook wel. Maar wat er nu gebeurt, is uitermate pijnlijk. Wij zijn altijd loyaal, maar krijgen er niets voor terug. Er staat niets tegenover.’ Als er niets gebeurt, zullen de acties verharden, zegt Snels. Vrijdag belaagden boze militairen het ministerie van Defensie.

De staat van het leger: wat kan Nederland op militair gebied?