Molenbeek wil ‘islamsafari Wilders in jihadhoofdstad’ blokkeren

27 oktober 2017Leestijd: 2 minuten
Geert Wilders. Foto: ANP

De gemeente Molenbeek wil niet dat PVV-leider Geert Wilders een bezoek aan de Brusselse deelgemeente brengt. Wilders zou door Vlaams Belang-kopstuk Filip Dewinter door Molenbeek worden rondgeleid, maar de gemeente neemt in samenwerking met de politie maatregelen.

‘Er is geen sprake van dat mensen die praten over een “islamsafari in de jihadhoofdstad van Europa” hier welkom zijn,’ zegt een woordvoerder van burgemeester Françoise Schepmans.

Daders Brussel en Parijs

Dewinter liet alvast weten dat hij het voorgenomen bezoek gewoon doorzet, meldt De Gazet van Antwerpen. Wilders en Dewinter stelden Schepmans eerder per brief op de hoogte van hun voornemen om naar de deelgemeente te komen. De Vlaamse politicus wil Wilders volgende week vrijdag deels per auto, en deels lopend rondleiden in de gemeente waar meerdere daders van de aanslagen in Parijs en Brussel vandaan kwamen of banden mee hadden.

‘Dat is provocerend en hun veiligheid kan niet worden gegarandeerd,’ zegt de woordvoerder. De gemeente zou Wilders en Dewinter ‘op korte termijn’ formeel op de hoogte stellen dat het bezoek niet door kan gaan.

Geweldige confrontatie

Woordvoerder Sam van Rooy van het Vlaams Belang benadrukt dat Dewinter en Wilders geen manifestatie, demonstratie of campagne in Molenbeek willen houden of voeren. ‘Het gaat om twee gekozen volksvertegenwoordigers die gewoon eens poolshoogte komen nemen.’

Van Rooy vraagt zich af ‘hoe ze denken dit bezoek tegen te houden’. ‘Hardhandig en met geweld? Dat lijkt me toch heel sterk. Wij zijn niet uit op een gewelddadige confrontatie, maar deinzen niet terug en blijven van plan naar Molenbeek te trekken.’ Van Rooy sluit niet uit naar de rechter te stappen als Molenbeek zijn voorman inderdaad de toegang ontzegt, maar zou daar op voorhand weinig voor voelen.