‘Terreurtieners’ Antwerpen wilden Vlaams Belang-politicus Filip Dewinter ‘afknallen’

27 mei 2016Leestijd: 2 minuten
Filip Dewinter tijdens een expositie van Mohammed-cartoons op het hoofdkwartier van het Vlaams Belang in Antwerpen - Foto: AFP

Er komt steeds meer naar buiten over de Antwerpse terreurcel die woensdagavond door de Belgische federale politie werd opgerold. De vier jongeren beraamden niet alleen een aanslag op het Centraal Station van Antwerpen, maar hadden ook plannen om Vlaams Belang-politicus Filip Dewinter te doden.

Dat meldt de Belgische krant De Standaard vrijdag.

Chatgesprek

De plannen om Dewinter om het leven te brengen zaten nog maar in een initiële fase, maar toch waren ze ook al redelijk concreet. Een van de jihadisten moest het kantoor van Dewinter binnenwandelen en hem ‘koudweg neerknallen’, zegt een bron tegen de krant. Een aantal van de jongens werd al eerder opgepakt, omdat ze plannen hadden om zich aan te sluiten bij terreurbeweging Islamitische Staat (IS).

Lees ook Wie zijn de ‘terreurtieners’ in België?2015-09-18 11:50:41 ANTWERPEN - Een deel van station Antwerpen-Centraal is ontruimd en afgezet, nadat er verdacht koffertje is gevonden in een trein van Brussel naar Amsterdam. ANP ARIE KIEVIT

Veiligheidsdiensten wisten een chatgesprek tussen de jongens te onderscheppen, waarin ze hun plannen beschreven. Het plan voor een moordaanslag op Dewinter werd naar de achtergrond geschoven, en de groep zou hebben besloten om toch een grootschalige terreuraanslag te plegen met zoveel mogelijk doden.

‘Knopke’

De jongens zouden erg luchtig hebben gedaan over de aanslag: ze spraken over een zelfmoordaanslag met een bomgordel in termen van ‘een knopke doen’, en wilden daar zoveel mogelijk kuffar (Arabische term voor ongelovigen) mee uitroeien.

De jongens zijn erg jong. Hun advocaat zou daarom twijfelen aan hoe serieus de plannen waren. Het federaal parket dringt echter nog steeds aan op het onderzoek.

De jongeren werden woensdag gearresteerd. De politie viel verschillende woningen binnen en pakte vier jongens op. Twee van hen zijn vrijgelaten. De groep zou in totaal zo’n acht jonge mannen omvatten. Twee ‘voortrekkers’, Zakaria A. en Faissal A., waren al eerder opgepakt. Zij probeerden naar Syrië te reizen om zich aan te sluiten bij IS. De andere verdachten zouden vooral meelopers zijn.