Irma

Hoe ramp in Sint-Maarten bizar machtsspel blootlegt

25 oktober 2017Leestijd: 2 minuten

Mark Rutte heeft zijn staatsbezoek aan Sint-Maarten uitgesteld. Volgens de premier heeft een staatsbezoek geen zin zolang er geen afspraken zijn over noodhulp. Na een humanitaire ramp dreigt nu een bestuurscrisis.

Na de verwoestende orkaan Irma is noodhulp nodig. Sint-Maarten werd vol getroffen door de storm, waarbij het hele eiland werd verwoest. Nu is wederopbouw nodig, en daarbij zijn grote bedragen gemoeid.

Plasterk eist transparantie

De Nederlandse regering wil dat Sint-Maarten transparant omgaat met de noodhulp. Er moet volgens demissionair minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk een zogeheten Integriteitskamer komen. Hiermee wil de regering bereiken dat noodhulp niet in de verkeerde zakken verdwijnt. Ook wil het ministerie van Binnenlandse Zaken Nederlandse douaneambtenaren en marechaussee inzetten bij de grensbewaking van het eiland. Dat meldt de Volkskrant.

De premier van Sint-Maarten, William Marlin, weigert aan deze eisen tegemoet te komen. Hij wil de bemoeienis van de Nederlandse overheid tot een minimum beperken. Volgens Marlin wordt Sint-Maarten gegijzeld door de Nederlandse regering. Hij heeft nog tot eind oktober om overstag te gaan.

Autonomie was ‘een vergissing’

Sint-Maarten heeft sinds 2010 een autonome regering binnen het Nederlandse koninkrijk. Volgens een ambtenaar van Binnenlandse Zaken is dat ‘een vergissing’ geweest. Dat zegt hij tegen de Volkskrant. Het bestuur van Sint-Maarten is volgens bronnen bij Binnenlandse Zaken in handen van acht families, heeft de regering in zeven jaar grote schulden gemaakt en hebben mensensmokkelaars er vrij spel.

De Nederlandse regering is bereid om tot 260 miljoen euro aan noodhulp te bieden, als aan de gestelde eisen wordt voldaan. Dat riekt naar bemoeienis, vindt de regering van Sint-Maarten, die bang is dat Den Haag de pas gewonnen autonomie terugneemt.

In het uiterste geval is de Nederlandse regering bevoegd om het bestuur van het eiland aan de kant te zetten, en zelf het heft in handen te nemen. Met die maatregel zou een bestuurscrisis op het eiland compleet zijn.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.