Natuurgeweld

Orkaan Irma verwoest Sint-Maarten: dit weten we

07 september 2017Leestijd: 2 minuten

Woensdag raasde de orkaan Irma over Nederlands grondgebied in het eiland Sint-Maarten. Nu de storm verder westwaarts is getrokken, wordt de balans opgemaakt. Voor zover bekend vielen er acht doden op het Franse deel van het eiland. De materiële schade is niet te overzien.

Irma is de krachtigste orkaan die ooit is gemeten in het Caraïbisch gebied. Woensdag zat Sint-Maarten, om 13.30u Nederlandse tijd, in het oog van de storm. Daarna brak de hel los.

Spoedberaad

Om 10.00u houden de verantwoordelijke Nederlandse ministers spoedberaad. Aanwezig zijn Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken), Stef Blok (Veiligheid en Justitie), Jeanine Hennis (Defensie) en Melanie Schultz (Infrastructuur en Milieu).

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Sint-Maarten heeft een Nederlands en een Frans deel (St. Martin). Aan de Franse kant van het eiland is de ravage enorm. Er zijn acht doden gevallen, en 21 gewonden. Volgens de Franse krant Le Figaro is 95 procent van het eiland verwoest. Het is nog onbekend of in het Nederlandse deel van het eiland dodelijke slachtoffers zijn gevallen.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Openbare leven weer op gang krijgen

Militairen en andere medewerkers van Defensie proberen zo snel mogelijk het openbare leven in Sint-Maarten weer op gang te brengen. Het vliegveld en de haven zijn volgens het ministerie van Defensie onbereikbaar. Regeringsgebouwen zijn niet beschikbaar en de communicatie verloopt moeizaam. ‘We zijn nu bezig om het eiland in kaart te brengen en proberen een beeld te krijgen wat nodig is voor de opbouw,’ zegt Egbert Stoel, een officier van de marine tegen Radio 1.

Een helikopter van Defensie vloog in de nacht van woensdag op donderdag boven de Nederlandse Antillen. Op Saba en Sint-Eustatius valt de schade relatief mee. In Sint-Maarten is sprake van zeer grote schade: veel omgewaaide bomen en huizen zonder daken. Ook in de haven is de schade groot, overal liggen containers op het terrein.

Irma zette koers naar Porto Rico, waar drie miljoen mensen wonen. Een groot deel van het eiland zit zonder stroom. Ook de Amerikaanse staat Florida bereidt zich voor op de komst van de orkaan. De evacuatie daar is begonnen.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.