Den Dolder

Opgepakte man zaak Anne Faber ‘verkrachtte twee meisjes’

09 oktober 2017

Een 27-jarige man uit Den Dolder is opgepakt in de zaak van de vermiste Anne Faber (25). Zij wordt sinds vrijdag 29 september vermist.

De man is aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de vermissing van Faber. Anne Faber is nog altijd niet gevonden.

‘Meisjes verkracht op Koninginnedag’

De man, volgens De Telegraaf M.P., zat een lange straf uit voor gewelds- en zedendelicten die hij in 2010 heeft gepleegd. De opgepakte man zou in dit jaar tijdens Koninginnedag in Nijkerk twee meisjes hebben verkracht, schrijft de krant. Hij komt oorspronkelijk uit Zeewolde. Hij verklaarde destijds in de rechtbank trots te zijn op zijn actie. Hij zou de meisjes met een pistool hebben bedreigd.

M. P. verbleef in de psychiatrische afdeling van de kliniek Altrecht Aventurijn in Den Dolder.  Of de man met verlof was toen Faber verdween, weet een woordvoerder van Altrecht GGZ, waarvan Aventurijn een dochterorganisatie is, niet. Hij was zoals de politie het omschrijft, ‘geleidelijk aan het terugkeren in de samenleving’. Omdat hij op het einde van zijn straf zat, mocht af en toe naar buiten. P. werd in hoger beroep veroordeeld tot 12 jaar cel.

De kliniek bestaat uit een aantal gebouwen en de omgeving is maandagavond met rood-witte linten afgezet. Binnen doet de politie onderzoek. Op de eigen website zegt Aventurijn mensen te behandelen met psychiatrische stoornissen die in de problemen zijn geraakt ‘omdat zij door hun gedrag andere mensen of zichzelf schade toebrengen. Sommige mensen worden behandeld in opdracht van justitie omdat ze strafbare feiten hebben gepleegd’. Aventurijn werkt aan ‘het versterken van haar patiënten, zodat ze maatschappelijk kunnen re-integreren’. Ook moet ‘het gedrag dat tot delicten leidt’ verminderen.

Zondag in het vizier

Rechercheurs kregen de man zondag in het vizier. Ze hielden hem in de gaten in de hoop dat Faber zo kon worden teruggevonden. Toen dat niet gebeurde, werd hij alsnog opgepakt. Belangrijkste doel van het onderzoek is nu erachter komen waar Anne is en wat de betrokkenheid van de verdachte is bij haar vermissing, zegt de politie.

De familie van Faber is op de hoogte gebracht van de aanhouding. De zoekactie van politie, vrijwilligers en het leger gaat onverminderd door.

Geen eind aan onzekerheid

Volgens de burgemeester van Zeist Koos Janssen (CDA) komt er met de aanhouding geen eind aan de onzekerheid in de zaak: ‘Alles blijft erop gericht om Anne te vinden. De hulpdiensten stellen daartoe alles in het werk. (…) We leven en helpen onverminderd mee met de familie.’

Faber is spoorloos sinds een fietstocht op 29 september. In en rond Huis ter Heide wordt al dagen naar haar gezocht. Afgelopen week werd haar jas gevonden, en een omafiets en rugzak die waarschijnlijk van haar zijn. Defensie werd maandag ingeschakeld om te helpen bij de zoektocht. De politie houdt alle scenario’s open, maar gaat uit van een misdrijf.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.