Altrecht-kliniek belooft: ‘We gaan laten zien wat voor mensen hier zitten’

23 oktober 2017Leestijd: 2 minuten
De kliniek Altrecht Aventurijn in Den Dolder, waar zedendelinquent Michael P. verbleef - Foto: ANp

Politie en justitie gaan deze week aan de slag met de drank- en drugsproblemen bij de forensische psychiatrische kliniek Altrecht Aventurijn in Den Dolder. Dat belooft burgemeester Koos Janssen tijdens de laatste informatiebijeenkomst voor omwonenden van de kliniek.

Tijdens drie bewonersbijeenkomsten zondag en maandag bleek dat het drugsgebruik onder patiënten in de kliniek de omwonende een doorn in het oog is.

De kliniek komt bovendien met een opvallende belofte. Altrecht komt deze week met een document waarin staat welke straffen de patiënten in Aventurijn hebben. Inwoners van Zeist hebben daar tijdens de informatiebijeenkomsten naar gevraagd. ‘We gaan laten zien wat voor mensen hier zitten,’ aldus een woordvoerder van de kliniek tegen RTV Utrecht.

Type misdrijven

De kliniek beraadt zich nog over of de type delicten ook in de lijst worden opgenomen. ‘Aan de lengte van de straf kun je ook afleiden hoe zwaar het delict is,’ aldus de woordvoerder. Niet iedereen die in de kliniek zit, is daar overigens op bevel van de rechter. Het delen van de informatie is problematisch, omdat er medisch beroepsgeheim geldt en omdat de Wet bescherming persoonsgegevens het verbiedt om medische of strafrechtelijke gegevens zonder toestemming met derden te delen.

Er is wel een wet die verstrekking van die gegevens mogelijk maakt, bijvoorbeeld voor inspectie. Daarmee kunnen de gegevens ook worden verstrekt aan het Openbaar Ministerie en Reclassering.

Onveilig gevoel

Bewoners van Den Dolder voelen zich zeer onveilig na de gebeurtenissen rondom Anne Faber. De veroordeelde zedendelinquent Michael P., die vastzit voor haar dood, zat op het moment van haar vermissing in Altrecht Aventurijn om te resocialiseren. Binnen de kliniek kreeg hij veel vrijheid, wat een van de belangrijkste redenen is dat hij kon toeslaan.

Drank en drugs zijn officieel verboden op het terrein van de kliniek, maar volgens omwonenden wordt er volop gehandeld en gebruikt. Ook patiënten omschreven de kliniek eerder als een ‘drugshol’. ‘Dat moet echt beter,’ erkent Janssen.

Bij de kliniek zijn na de arrestatie van Michael P. veiligheidsmaatregelen getroffen. Op en rond het terrein wordt 24 uur per dag gesurveilleerd, en er wordt extra politiekracht ingezet.