Petitie ‘falend rechtssysteem’ rond Anne Faber dinsdag naar Blok

22 oktober 2017Leestijd: 2 minuten
Iemand tekent het condoleanceregister van Anne Faber - Foto: ANP

De petitie voor een onderzoek naar het ‘falende rechtssysteem’ naar aanleiding van de dood van Anne Faber heeft inmiddels 412.000 handtekeningen opgehaald, en wordt dinsdagmiddag aanboden aan minister van Justitie Stef Blok (VVD).

Initiatiefnemer is Lydia de Jong-de Paus: ‘Wij roepen hen die verantwoordelijk zijn, o.a. het ministerie van Veiligheid en Justitie, ter verantwoording en eisen een verklaring.’

Grimmige verhalen

Blok gaf eerder deze week aan een onderzoek te starten naar de forensisch psychiatrische kliniek Altrecht Aventurijn  in Den Dolder, waarover grimmige verhalen naar buiten kwamen dankzij de zaak van Anne Faber. Michael P., de veroordeelde verkrachter die is opgepakt in verband met de dood van Faber, was daar aan het resocialiseren toen hij toesloeg.

P. had binnen de muren van de kliniek onder meer een seksuele relatie met zijn begeleidster en  bezwangerde een medepatiënt. Ook werd de kliniek door bewoners zelf als ‘drugshol’ gekwalificeerd. Het lichaam van Anne Faber werd vorige week donderdag gevonden in Zeewolde. Ze was toen al twee weken vermist.

Omwonenden bijgepraat

Ondertussen worden inwoners en ondernemers in Den Dolder, Huis ter Heide en Bosch en Duin overigens zondag en maandag bijgepraat op informatiebijeenkomsten over de gebeurtenissen na de dood van Anne Faber. De bijeenkomsten worden georganiseerd door de gemeente Zeist en Altrecht Aventurijn. Ze worden gehouden in de Maria Christina kerk in het centrum van Den Dolder. Bij buurtbewoners en lokale ondernemers heerst de afgelopen weken grote onrust over de kliniek, en hun eigen veiligheid.

Afgelopen week ontvingen omwonenden de uitnodiging. In de brief staan ook maatregelen die zouden zijn getroffen vanwege de zorgen over veiligheid. Zo gaan wijkteams het gesprek aan met bewoners, is de politiesurveillance verhoogd en is er 24-uursbeveiliging bij de kliniek ingesteld.

Donderdag besloot de rechtbank overigens dat Michael P. nog drie maanden in voorarrest blijft zitten. Waarschijnlijk worden deze week wel zijn beperkingen opgeheven: op dit moment zit hij vast in beperkingen en mag hij alleen contact hebben met zijn advocaat. Op 10 januari is de eerste pro-forma-zitting van zijn proces.