Studentenvereniging Vindicat gestraft voor ‘wangedrag’

12 september 2017Leestijd: 1 minuut
Studentenvereniging Vindicat in Groningen - bron:ANP

De bestuursleden van Vindicat krijgen voorlopig geen bestuursbeurs van de Rijksuniversiteit Groningen en de Hanzehogeschool. De Groningse studentenvereniging kwam de afgelopen dagen in het nieuws na vermeend wangedrag in een sushirestaurant en op het complex van een rugbyclub.

In een persbericht laten de universiteit en hogeschool weten dat de gebeurtenissen niet stroken met de afgesproken gedragscode en cultuurverandering van de studentenvereniging.

Cultuuromslag

De uitbetaling van de bestuursbeurzen aan Vindicat wordt opgeschort. Na dit studiejaar wordt bekeken of het negen koppige bestuur in aanmerking komt voor de financiële bijdrage van in totaal 33.315 euro.

Wat is de leukste stad om in te studeren? Lees het in het onderzoek van Elsevier Weekblad >

Het Groninger studentencorps stond onder toezicht na een reeks incidenten vorig jaar. De vereniging kreeg afgelopen zomer een accreditatie voor één jaar, onder de voorwaarde dat er een cultuuromslag komt om ongewenst gedrag van leden te voorkomen.

Bangalijst uitgelekt

Bij de ontgroening in augustus 2016 liep een aspirant-lid hoofdletsel op, doordat een ouderejaars op zijn hoofd zou zijn gaan staan. In diezelfde periode lekte er een bangalijst uit. Studentes waren hierop, met adres en al, gerangschikt op basis van hun seksuele prestaties.

Vindicat schorste begin september roeiclub Aegir voor een jaar. De subvereniging van het corps reikte in clubblad De Ster een ‘sletbokaal’ uit. Wederom werden vrouwelijke leden beoordeeld op hun bedprestaties.