Politie: ontslag OR-chef Frank Giltay ‘nog niet definitief’

02 september 2017Leestijd: 2 minuten
Gerommel in de politietop - bron:ANP

De ex-voorzitter van de Centrale Ondernemingsraad (COR) van de politie, Frank Giltay, krijgt strafontslag, was althans het bericht van NRC Handelsblad vrijdagavond. De politie reageert een dag later: het besluit is nog niet definitief.

Korpschef Erik Akerboom heeft de voormalig voorzitter van de Centrale Ondernemingsraad (COR) van de politie Frank Giltay ‘een voorgenomen besluit verstrekt’, maar wil nog niets zeggen over de inhoud daarvan.

Ontslag vanwege ‘zeer ernstig plichtsverzuim’

Het besluit is nog niet definitief, omdat Giltay er eerst op mag reageren. NRC Handelsblad schreef vrijdagavond op basis van de ontslagbrief dat hij strafontslag krijgt vanwege ‘zeer ernstig plichtsverzuim’.

De politie laat zaterdag weten ‘na te gaan hoe het kan dat media beschikken over informatie uit het voorgenomen besluit’. Vooralsnog zijn er volgens de politie ‘geen indicaties van interne betrokkenheid’. Wie dan wel achter het lek zit, kan een woordvoerder tegen persbureau ANP niet zeggen.

Champagneontbijtjes en imagocoaches

Oud-voorzitter Giltay raakte onder meer in opspraak door de dure etentjes en feesten die de ondernemingsraad van de politie onder zijn leiding organiseerde. Uit onderzoek is gebleken dat grote delen van het OR-budget onrechtmatig en ondoelmatig werden besteed. Ook bleek dat aanzienlijke bedragen werden verspild en dat het ontbrak aan goed toezicht.

Zo ging veel van het budget van 1,6 miljoen euro op aan diners, feesten, hotelovernachtingen met champagneontbijt en de huur van onder meer imagocoaches. ‘Er was sprake van ondoelmatige en in toenemende mate disproportionele uitgaven,’ zei Akerboom bij de presentatie van het rapport november vorig jaar.