Nieuw schandaal bij politie? ‘Dubieuze privélening van ex-korpschef Bouman’

19 november 2016Leestijd: 2 minuten
Bouman zou duizenden euro's aan Giltay hebben uitgeleend, terwijl hij juist een controlerende taak had - Foto: ANP

Een nieuwe ontdekking in het onderzoek rondom de verkwanseling bij de centrale ondernemingsraad (COR) van de politie. De integriteitscommissie heeft bij de verhoren rondom de rel een bijvangst gedaan: oud-korpschef Gerard Bouman zou duizenden euro’s hebben uitgeleend aan voorzitter Frank Giltay van de medezeggenschapsraad.

Een zeer dubieuze vriendendienst, schrijft De Telegraaf, op basis van bronnen binnen de politie en rond het Binnenhof.

Schulden van creditcard

Het is saillant, omdat Giltay als voorzitter van het controlerende orgaan een onafhankelijke luis in de pels van de korpsleiding had moeten zijn. Politieonderzoekers vermoeden dat de privélening is gebruikt om schulden die Giltay had gemaakt met de door Bouman verstrekte creditcard af te dekken.

Een externe commissie kijkt naar de rol van Bouman in de geldsmijtrel, en doet onderzoek naar de lening. Het onderzoek is het gevolg van eerdere onthullingen over enorme declaraties van de COR voor onder meer dure hotelovernachtingen met champagneontbijt en feestjes.

Eerder deze maand verklaarden zowel Bouman als de COR op te stappen naar aanleiding van de onderzoeksresultaten, die eind oktober werden gepresenteerd door korpschef Erik Akerboom. ‘Het dieptepunt was de maand december 2015,’ zei Akerboom. Hij zei alle feiten wel op tafel te willen leggen, maar dat niet te kunnen vanwege lopende disciplinaire en strafrechtelijke onderzoeken. Die lopen onder meer naar Frank Giltay, de voormalige voorzitter van de COR.

Solistisch optreden van Giltay

Er was volgens Akerboom sprake van ‘ondoelmatige en in toenemende mate disproportionele uitgaven’. Een groot deel van het budget voor de ondernemingsraad ging op aan diners, partijtjes, maatpakken, auto’s en dus ontbijtjes waar de champagne rijkelijk vloeide. Ook werden er imagocoaches ingehuurd.

Het geldverspillingsschandaal zou het gevolg zijn geweest van solistisch optreden van Giltay. Tegen hem is aangifte gedaan. De toenmalige korpschef Bouman – tevens momenteel adviseur bij de Nationale Politie – zou hem de hand boven het hoofd hebben gehouden. Minister van Justitie Ard van der Steur (VVD) gaf eerder opdracht tot een onafhankelijk onderzoek naar de geldverspillingskwestie.