Jesse gaat over ‘Jesse’ praten in theater Carré Amsterdam

01 september 2017Leestijd: 2 minuten
Foto: ANP

De inmiddels veelbesproken documentaire ‘Jesse’ wordt niet vertoond bij de publieke omroep, maar wel bij Blendle en in Carré. Op het podium zal na deze vertoning filmmaker Joey Boink in gesprek gaan met het publiek…samen met GroenLinks-leider Jesse Klaver, over wie de docu gaat.

‘Wat een verhaal. Half Nederland heeft er een mening over, maar nog niemand heeft hem gezien. Maandag gaat dat veranderen,’ schrijft Klaver in zijn nieuwsbrief: ‘Het had wat voeten in de aarde. Je zou ook kunnen zeggen: inmiddels zijn heel veel mensen nieuwsgierig geworden naar de film.’

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Felle kritiek op docu

De documentaire ‘Jesse’ zorgde de afgelopen week voor opschudding, omdat er ernstig wordt getwijfeld aan het onafhankelijke karakter en omdat de BNNVARA de film wilde uitzenden. Na felle kritiek van onder meer de PVV en Kamerlid Thierry Baudet van Forum voor Democratie krabbelde de omroep terug. De docu werd geschrapt en mocht nergens meer worden vertoond. Niet op tv noch online. Daarop kocht producent Doxy Films de rechten terug, waardoor de documentaire nu toch te zien zal zijn in onder meer het Amsterdamse theater Carré.


Laat documentaire over Klaver nu maar gewoon zien, schreef Nikki Sterkenburg in een commentaar >

Boink was tijdens de campagne in dienst bij GroenLinks als ‘beeldvoerder’, waardoor het beeld ontstond dat het hier gaat om een ‘propagandafilm’ – met de NPO als vehikel. De 33-jarige filmmaker. die al meerdere documentaires op zijn naam heeft staan, vindt het onterecht dat hij als partijman wordt weggezet, maar in een gesprek met Elsevier Weekblad zei hij wel degelijk affiniteit te hebben met de GroenLinks-idealen.

‘Maar het had net zo goed een andere partij kunnen zijn. Toen ik als “beeldvoerder” werkte, kwam het idee bij mij op om er een documentaire van te maken. GroenLinks was niet de opdrachtgever, het was mijn eigen idee. Vervolgens ben ik naar productiebedrijf Doxy gestapt. De NPO, of eigenlijk BNNVARA, wilde het wel uitzenden. Er waren voldoende checks and balances. Als het een promofilm was geweest, dan had de NPO het nooit uitgezonden,’ aldus Boink. Het werd BNNVARA toch te heet onder de voeten, zoals bekend. En GroenLinks baalde als een stekker.