Joey Boink over zijn docu Jesse: ‘Kritiek is onterecht’

24 augustus 2017Leestijd: 2 minuten
Documentairemaker Joey Boink

De Nederlandse Publieke Omroep (NPO) krijgt flinke kritiek omdat het een ‘intieme documentaire’ uitzendt over GroenLinks-leider Jesse Klaver. De film is gemaakt door een oud-medewerker van de partij, die nauw betrokken was bij de verkiezingscampagne.

Onder meer de PVV en Forum voor Democratie uiten scherpe kritiek op de NPO. De partijen vragen zich af waarom een film, gemaakt door een oud-GroenLinks-medewerker, door de publieke omroep wordt uitgezonden. Jesse is op 4 september te zien. Elsevier Weekblad spreekt met de documentairemaker, de 33-jarige Joey Boink. In zijn film komt naast de campagne ook de formatiepoging van VVD, CDA, D66 en GroenLinks in beeld. Die mislukte.

Kunt u eerst vertellen wat u precies deed bij GroenLinks?

‘Ik werkte tot 1 mei als “beeldvoerder”, iemand die ervoor zorgt dat een politicus zo goed mogelijk in beeld komt. Ik was verantwoordelijk voor het maken en plaatsen van video’s op sociale media als Facebook en Instagram. Vooral belangrijk tijdens de campagne.’

Wat vindt u van de kritiek dat het geen onafhankelijke documentaire is?

‘Onterecht. Ik ben een filmmaker die al meer documentaires op zijn naam heeft staan. Ik vind dat ik voldoende afstand heb genomen. Ik denk dat ik, juist doordat ik zo dicht op Klaver zat, een heel goed inkijkje hebben kunnen geven in zijn campagne en in zijn privéleven, ook toen Klavers moeder op sterven lag in april. Ook laat ik alle wrijvingen zien tijdens de campagne: de brainstormsessies, hoe Jesse reageert op aanvallen van bijvoorbeeld de PvdA en De Telegraaf. Je ziet ook hoe Klaver niet heel blij reageert op de exitpolls tijdens de verkiezingsavond. En ja, het was natuurlijk een campagne die vrij goed verliep.’

U was GroenLinks-medewerker. Hebt u niet het gevoel een promofilm te hebben gemaakt?

‘Ik heb nul campagnemateriaal gebruikt. Ik heb wel degelijk affiniteit met de idealen van GroenLinks, ja. Maar het had net zo goed een andere partij kunnen zijn. Toen ik als “beeldvoerder” werkte, kwam het idee bij mij op om er een documentaire van te maken. GroenLinks was niet de opdrachtgever, het was mijn eigen idee. Vervolgens ben ik naar productiebedrijf Doxy gestapt. De NPO, of eigenlijk BNNVARA, wilde het wel uitzenden. Er waren voldoende checks and balances. Als het een promofilm was geweest, dan had de NPO het nooit uitgezonden.’

BNNVARA heeft tot dusver niet willen reageren.