GroenLinks baalt: schrappen documentaire Jesse is ‘opmerkelijk’

27 augustus 2017Leestijd: 2 minuten
Klaver Foto: ANP

Na een golf van kritiek op de documentaire over Jesse Klaver – gemaakt van beelden van zijn ‘beeldvoerder’ – heeft omroep BNNVARA besloten de ‘intieme docu’ niet uit te zenden. De onafhankelijkheid van de omroep mag niet in het geding komen, aldus BNNVARA.

Er ontstond veel commotie na de aankondiging van Joey Boink dat hij een documentaire over GroenLinks-leider Jesse Klaver heeft gemaakt, die zou worden uitgezonden door de publieke omroep (BNNVARA).

Joey Boink over zijn docu Jesse: ‘Kritiek is onterecht’

Veelbesproken campagne

Volgens Boink is de kritiek op de documentaire – die Klaver onder meer volgt tijdens de begrafenis van zijn moeder – onterecht. Hij zou wel degelijk kritisch zijn geweest op de charismatische leider van GroenLinks.

De campagne van Klaver, die zijn partij van vier naar veertien zetels bracht, is veelbesproken. Tijdens meet-ups in concerthallen trok de jonge partijleider duizenden politieke fans. Zijn succes bij de verkiezingen was zelfs zo groot dat hij plaatsnam aan de formatietafel.

Ook het mislukte formatieproces werd in beeld gebracht in de documentaire. Dat deze door de publieke omroep werd uitgezonden, bestaand uit materiaal van een oud-medewerker van Klaver, kon volgens onder meer PVV en FvD niet door de beugel. Boink onderstreepte tegenover Elsevier Weekblad dat hij productiebedrijf Doxy benaderde, en niet de NPO.

Journalistieke onafhankelijkheid

Na de kritiek heeft de NPO besloten de film toch niet uit te zenden. Een woordvoerder geeft aan dat de publieke omroep naar eigen zeggen onafhankelijk bleef.

‘BNNVARA en NPO kunnen desondanks niet uitsluiten dat er twijfel kan ontstaan rond de journalistieke onafhankelijkheid van de film. Wij menen dat er over de onafhankelijkheid van BNNVARA en de NPO geen enkele twijfel mag bestaan.’

GroenLinks geeft aan dat de partij het jammer en ‘opmerkelijk’ vindt dat de documentaire niet wordt uitgezonden.  De omroep heeft volgens GroenLinks ‘opdracht gegeven voor het maken van deze documentaire’. ‘Het is jammer voor iedereen die nieuwsgierig is geworden en graag de film had willen zien,’ aldus een woordvoerder van de partij.

Arendo JoustraVolgens Elsevier Weekblad: onzin dat publieke omroep voor ‘binding’ zorgt, schrijft Arendo Joustra >>

‘Hetze uit rechtse hoek’

Ook productiehuis Doxy reageert teleurgesteld. De kritiek, volgens producent Janneke Doolaard vooral uit rechtse hoek, kreeg de trekken van een ‘hetze’. ‘We hebben een film gemaakt die de omroep goed kan uitzenden,’ aldus Doolaard. Het productiehuis begrijpt de beslissing van BNNVARA niet.

De omroep zelf geeft aan dat het schrappen van de documentaire niet direct verbonden is aan de felle kritiek. ‘Ik ben de afgelopen dagen zelf tot de conclusie gekomen dat ik me kan voorstellen dat er twijfel over onze journalistieke onafhankelijkheid ontstaat,’ legt omroepdirecteur Gerard Timmer zondag uit.