Vakantie voorbij: formatie hervat met heikele kwestie

09 augustus 2017Leestijd: 1 minuut
Rutte - Foto: ANP

De onderhandelaars van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie zijn terug van vakantie en hervatten woensdag de onderhandelingen. Is een Regeerakkoord eindelijk aanstaande?

De formatie werd drie weken onderbroken zodat de onderhandelaars met vakantie konden.

Rutte-III

De vier partijen begonnen hun onderhandelingen eind juli onder leiding van oud-minister en VVD-prominent Gerrit Zalm. Hij probeert met de vier partijen het kabinet-Rutte III te smeden.

VVD-leider Mark Rutte, CDA-leider Sybrand Buma, D66-voorman Alexander Pechtold en ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers beginnen woensdagochtend om 10.00 uur, opnieuw in het Johan de Witthuis in Den Haag. ’s Middags staat het onderwerp aardgaswinning op de agenda. Ze praten daarvoor met kopstukken uit de gassector.

Hoewel de vier onderhandelaars voor de onderbreking aangaven optimistisch te zijn over de onderhandelingen, is nog niet duidelijk of een Regeerakkoord aanstaande is. Pechtold zei aan de vooravond van de vakantieonderbreking dat eerst nog duidelijk moest worden of deze coalitie kans van slagen heeft.

Onenigheid CDA en D66

De vier partijen wilden voor hun vakantie een aantal financiële paragrafen van het Regeerakkoord hebben besproken, zodat het Centraal Planbureau de haalbaarheid van de plannen zou kunnen doorrekenen tijdens de vakantie.

D66 en CDA zouden het oneens zijn over de klimaatparagraaf: D66 streeft naar een progressief klimaatbeleid en neemt de klimaatdoelen van Parijs als uitgangspunt. Het CDA moet rekening houden met zijn achterban: de christen-democraten vertegenwoordigen een groot aantal boeren. Die zijn van oudsher minder begaan met CO2-reductie.