nederland

Gerrit Zalm (VVD) wordt de nieuwe informateur

26 juni 2017Leestijd: 2 minuten

Herman Tjeenk Willink wil stoppen als informateur, nu er een nieuwe formatiepoging wordt ondernomen tussen VVD, CDA, D66 en de ChristenUnie. Oud-minister Gerrit Zalm (VVD) wordt zijn opvolger.

Ingewijden bevestigen berichtgeving hierover maandag in De Telegraaf. Volgens Tjeenk Willink hoort bij de nieuwe fase die de formatie nu ingaat een nieuwe informateur.

Niets dan lof

De partijen die rond de tafel gaan zitten, zouden Tjeenk Willink er nog van hebben proberen te overtuigen te blijven. Ze hebben niets dan lof voor de manier waarop hij de gesprekken leidde in deze zeer moeizame formatie.

De negende HJ Schoo-lezing wordt maandagavond 4 september gehouden door CDA-leider Sybrand Buma. De christendemocratische voorman zal in de Rode Hoed in Amsterdam spreken over een nog nader te bepalen onderwerp
Bestel kaarten >

Maar hij was niet meer om te praten, schrijft de krant. Gerrit Zalm (65) – prominent VVD’er en ex-voorzitter van de Raad van Bestuur van ABN AMRO – werd al genoemd als de opvolger van Tjeenk Willink. Ingewijden melden maandagmiddag dat Zalm het inderdaad wordt. De oud-minister van Financiën gaat woensdag aan de slag.

Afronden

Tjeenk Willink is intussen begonnen aan het afronden van de eerste formatieronde. Maandag en dinsdag ontvangt hij om die reden de fractievoorzitters uit de Tweede Kamer, althans, zij die de uitnodiging van Tjeenk Willink hebben aanvaard.

Het eindverslag van de informateur wordt dinsdag verwacht, zodat de Tweede Kamer woensdag over de formatie kan spreken. Dan zal er ook een nieuwe informateur worden aangewezen. VVD, CDA, D66 en ChristenUnie beginnen die dag met de onderhandelingen over een nieuw kabinet.

Stokje overgenomen van Schippers

De 75-jarige Tjeenk Willink kreeg eind vorige maand de opdracht de formatie vlot te trekken. Hij nam toen het stokje over van VVD’er Edith Schippers. Zij had tevergeefs geprobeerd een kabinet te vormen met VVD, CDA, D66 en GroenLinks.

Ook Tjeenk Willink (PvdA) heeft deze combinatie proberen te vormen, maar die poging liep, net als onder Schippers’ leiding, vast op de migratiekwestie. Daarna werd de ene na de andere partij door hem afgeschreven. PVV, SP en de PvdA raakten uit beeld. De ChristenUnie bleef over als enige alternatief voor een meerderheidskabinet.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.