nederland

Laatste dag: politici kijken reikhalzend uit naar vakantie

19 juli 2017

De voorlopig laatste formatiedag is aangebroken voor de onderhandelaars van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie. Nog één keer schuiven ze aan in het Johan de Witthuis aan de Haagse Kneuterdijk, en daarna volgt er een pauze van ruim twee weken.

Nog altijd komt er niet veel informatie naar buiten over de voortgang van de gesprekken. ‘Het ene onderwerp is moeilijker dan het andere,’ zei D66-leider Alexander Pechtold woensdagochtend.

Wel viel het woord ‘coalitie’ een keer. ‘Het leuke van deze coalitie is wel dat het nooit dezelfde verhoudingen zijn,’ zei Pechtold bijvoorbeeld. ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers is wat terughoudender. Hij sprak van een ‘coalitie in spe’. Hij sprak maandag wel de hoop uit dat er voor oktober een regeerakkoord zal liggen.

‘Vakantie betekent niet dat er niets gebeurt’

De politici zijn zeer toe aan vakantie, lieten ze woensdag blijken. Volgens CDA-leider Sybrand Buma is het ‘ronduit nodig’. Vanaf donderdag nemen de onderhandelaars ruim twee weken vakantie.

Maar dat er de komende twee weken niet aan het Binnenhof wordt vergaderd, betekent niet dat er niets gebeurt, benadrukte Pechtold. ‘Het is de laatste dag dat u ons hier ziet, maar dat betekent niet dat we niets doen,’ aldus de D66-leider.

Onenigheid over klimaatparagraaf

Pechtold liet dinsdag weten dat er wat hem betreft deze week echt duidelijk moet worden of deze coalitie kans van slagen heeft. De vier partijen willen voor het eind van de week een aantal financiële paragrafen van het Regeerakkoord hebben besproken. Vervolgens kan het Centraal Planbureau (CPB) de haalbaarheid van de plannen doorrekenen tijdens de vakantie.

D66 en CDA zouden het oneens zijn over de klimaatparagraaf: D66 streeft naar een progressief klimaatbeleid en neemt de klimaatdoelen van Parijs als uitgangspunt. Het CDA moet rekening houden met zijn achterban: de christen-democraten vertegenwoordigen een groot aantal boeren. Die zijn van oudsher minder begaan met CO2-reductie.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.