COA belooft leven te beteren na gesprek met boze burgemeester

05 juli 2017Leestijd: 2 minuten
Reportage Heumensoord

Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) gaat in het vervolg de burgemeester en politie van Nijmegen inlichten over de plaatsing van nieuwe asielzoekers in de stad, van wie bekend is dat ze op andere plekken overlast hebben veroorzaakt of crimineel gedrag hebben vertoond. Burgemeester Hubert Bruls (CDA) schreef dinsdag een woedende brief over de handelswijze van het COA.

Hij deed in die brief zijn beklag aan minister Stef Blok (VVD) van Justitie over het COA, dat in april zonder medeweten van de burgemeester overlastgevende asielzoekers in zijn gemeente had gehuisvest.

Reeks aan diefstallen en zakkenrollerij

Hij kwam er pas achter toen de criminaliteit in het centrum van Nijmegen omhoog schoot. Het COA verklaart het woensdag eens te zijn met Bruls dat overlast en criminaliteit door asielzoekers ‘niet acceptabel’ is. Bruls had woensdagmiddag een gesprek met het COA over het – in zijn woorden – ‘rondpompen van asielzoekers’.

De asielzoekers in kwestie maakten zich schuldig aan een reeks aan winkeldiefstallen en zakkenrollerij. Het bleken bovendien asielzoekers uit veilige landen, die eigenlijk al geen aanspraak kunnen maken op asiel in Nederland. Wel mogen ze meestal in Nederland wachten tot hun procedure is afgerond. Burgemeesters klaagden al eerder dat ze die tijd vooral gebruiken voor criminele activiteiten.

Het COA verhuist asielzoekers naar een andere gemeente als er klachten zijn, maar volgens Bruls ‘faciliteert het daarmee het negatieve gedrag’ en ‘kunnen die lieden hun gang blijven gaan’. Bruls wil niet langer asielzoekers met een strafblad in Nijmegen opvangen. Maar als het niet anders kan, zegt hij woensdag, wil hij van tevoren een gebiedsverbod opleggen aan zulke mensen, zodat ze het terrein van het asielzoekerscentrum niet af kunnen.

Het COA zou inmiddels ook zonder conclaaf 15 van de 20 asielzoekers hebben doorgeplaatst naar andere opvanglocaties. Bruls heeft de desbetreffende gemeenten gewaarschuwd voor de groep zodat zij veiligheidsmaatregelen kunnen treffen.

Opvang voor aso-asielzoekers

De vijf asielzoekers die nog in Nijmegen zijn achtergebleven hebben een gebiedsverbod gekregen: ze mogen het terrein van het asielzoekerscentrum niet verlaten. De andere vijftien mogen Nijmegen niet meer in. Bruls zegt signalen te hebben ontvangen dat een deel van de groep de volgende opvang niet eens heeft bereikt, en nu ergens in de omgeving van zijn stad rondhangt. Zodra ze ergens worden gespot, worden ze opgepakt.

Meer nieuws, elke dag in je inbox? Meld je aan voor onze nieuwsbrief >>

De overlastgevers zouden dit najaar worden geconcentreerd in een speciale opvanglocatie voor ‘aso-asielzoekers’ in Amsterdam-West. Daar gaat een strenger regime gelden voor maximaal 50 mannelijke asielzoekers. Ze zitten daar niet vast, maar er gelden strikte regels en in de opvang is extra bewaking. De asociale asielzoekers komen vanaf dit najaar terecht in die voormalige penitentiaire jeugdinrichting. Het is de bedoeling dat ze er maximaal drie maanden doorbrengen, en bij goed gedrag minder.