Terreur

Wilders: sluit potentiële terroristen preventief op

27 juni 2017Leestijd: 2 minuten

Terreurverdachten worden preventief opgesloten, als het aan de PVV ligt. Partijleider Geert Wilders komt met een initiatiefwet om potentiële terroristen achter slot en grendel te zetten, als blijkt dat ze mogelijk een bedreiging vormen voor de nationale veiligheid.

Als de initiatiefwet wordt aangenomen, zou dat betekenen van de Algemene Inlichtingen en Veiligheidsdienst (AIVD) verdachten kunnen oppakken en vastzetten, zonder dat er bewijs is voor een strafbaar feit.

Burgers vinden dat May niet genoeg doet: ‘Sluit potentiële terroristen op’

NCTV-rapport

Als het aan Wilders ligt, wordt die verdachte en halfjaar lang vastgehouden, meldt De Telegraaf. Dat kan alleen gebeuren met toestemming van de minister van Binnenlandse Zaken. De PVV-leider slaat alarm naar aanleiding van het rapport van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV). Coördinator Dick Schoof waarschuwde onder meer voor aanslagen door vrouwelijke jihadisten.

‘Ik wil straks niet na een aanslag in Nederland in de krant hoeven lezen dat de dader “bekend was bij de diensten”, maar dat men er niks tegen kon doen,’ aldus Wilders. Hij hekelt het feit dat er nog geen 2.000 mensen bij de AIVD werken, terwijl tienduizenden experts nodig zouden zijn om alle terreurverdachte in de gaten te houden.

‘Sluit verdachten op Watch List op’

Het betreft een ingrijpende maatregel, die de regels over voorlopige hechtenis behoorlijk zou veranderen. Momenteel kan iemand voorlopig worden vastgezet als er sprake is van een strafbaar feit, als er ernstige bezwaren zijn of de verdachte geen vaste woon- of verblijfplaats heeft. Ook in het laatste geval moet de persoon verdacht zijn van een strafbaar feit waar normaal gesproken een gevangenisstraf op staat, om voorlopig te worden vastgehouden.

Meer nieuws, elke dag in je inbox? Meld je aan voor onze nieuwsbrief >>

Ook in het Verenigd Koninkrijk is onvrede ontstaan over terroristen die bekend zijn bij de autoriteiten. Na een reeks aanslagen kreeg een petitie met dezelfde strekking als de initiatiefwet honderdduizenden handtekeningen. In het Verenigd Koninkrijk staan ruim 3.000 ‘kwetsbare individuen’ op de Terrorist Watch List. Burgers hopen dat deze potentiële terroristen worden opgesloten, totdat er meer duidelijkheid is over hun situatie.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.