#formatie

Tjeenk Willink sluit SP en PVV uit van kabinetsformatie

15 juni 2017

Tjeenk Willink wil dat Alexander Pechtold zijn standpunt over de ChristenUnie heroverweegt. In een ingelaste persconferentie zet informateur Herman Tjeenk Willink alle afgevallen opties op een rij. De SP en de PVV vallen af.

‘Formeren is meer dan optellen tot 76’, aldus de informateur. Tjeenk Willink wil vooralsnog niets weten van een minderheidskabinet. ‘De breed gedeelde voorkeur voor een meerderheidskabinet strijd met een conclusie dat, nadat een van de varianten tweemaal is onderzocht, alle meerderheidsvarianten zijn uitgeput en dat dus een minderheidskabinet als enige optie overblijft. Die conclusie kan ook niet de mijne zijn.’

Tjeenk Willink vertelt over gesprekken met Sybrand Buma van het CDA en Mark Rutte van de VVD. Beiden verklaarden niet te willen regeren met de PVV. Op grond hiervan zet Tjeenk Willink een streep door mogelijke kabinetten met de PVV.

Geert Wilders reageerde fel op de persconferentie van Tjeenk Willink, hij sprak van ‘walgelijke smoesjes.’

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Vanmorgen sprak de informateur met Emile Roemer van de SP, in een gesprek van anderhalf uur weigerde de leider van de Socialistische Partij af te wijken van zijn standpunt. Hij vindt dat de VVD en het CDA elkaar los moeten laten, en wil graag een centrum-linkse regering onder leiding van Sybrand Buma. Tjeenk Willink concludeert hieruit dat een kabinet met de SP niet mogelijk is.

‘Clash-huwelijk’

Meer nieuws, elke dag in je inbox? Meld je aan voor Elseviers nieuwsbrief >>

Roemer zegt zich aan zijn verkiezingsbelofte te houden, en dus niet in zee te gaan met de VVD. Samen met de liberalen vreest Roemer een ‘clash-huwelijk’. Hij ziet naar eigen zeggen zelfs geen muizengaatje. ‘Dan moet je aanschuiven bij een rechts blok van 71. Dan zit je met 14 tegen 71 aan te boksen,’ zegt hij over een kabinet met VVD, CDA en D66.

De formatiebesprekingen tussen VVD, CDA, D66 en GroenLinks strandden maandag op het thema migratie. GroenLinks weigerde toezeggingen te doen over mogelijke Europese afspraken voor vluchtelingendeals met Noord-Afrikaanse landen. Klaver noemde dit ‘de principiële ondergrens’. Een alternatieve coalitie met de ChristenUnie in plaats van GroenLinks wordt geblokkeerd door Alexander Pechtold van D66.

Voortdurende impasse

‘Was het breukpunt van 15 mei oplosbaar?’ vroeg Tjeenk Willink zich maandag nog af. Tjeenk Willink noemde drie hoofdzaken voor het mislukken van de formatiebesprekingen met GroenLinks: het milieu, sociale scheidslijnen en internationale verhoudingen. Omdat die punten de komende jaren belangrijk worden, benadrukte Tjeenk Willink het belang van een meerderheidskabinet.

Tjeenk Willink noemde het gebrek aan flexibiliteit van de partijen ‘eigenlijk een schande’. ‘Iedereen wil een meerderheidskabinet, maar na één variant wordt gezegd: dan maar een minderheidskabinet. Dan ben je bij mij aan het verkeerde adres.’

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.