Rotterdam

Oppositie probeert Leefbaar buitenspel te zetten

30 juni 2017Leestijd: 2 minuten

Sinds de opmerkelijke overstap van raadslid Mohammed Anfal van Leefbaar Rotterdam naar NIDA, verkeert de havenstad in een bestuurscrisis. De coalitiepartijen Leefbaar Rotterdam, D66 en CDA zijn naarstig op zoek naar een nieuwe meerderheid. De vraag is of de eenmansfractie van CU/SGP soelaas kan bieden.

Meer nieuws, elke dag in je inbox? Meld je aan voor onze nieuwsbrief >>

De CU/SGP is bereid om toe te treden tot de coalitie, maar wil in ruil voor de politieke steun dat er extra geld wordt uitgetrokken voor armoedebestrijding. De vier partijen moeten er onderling uitkomen voor volgende week dinsdag, wanneer de voorjaarsnota wordt besproken. Als de coalitie dan geen meerderheid heeft, is het hek van de dam.

Leefbaar Rotterdam is de grote verliezer van de bestuurscrisis. Niet alleen kan de partij, ooit opgericht door Pim Fortuyn, worden verweten dat ze de meerderheid heeft verloren met de overstap van Mohammed Anfal. Ook stapte Leefbaar-wethouder Ronald Schneider woensdag op.

Waterfront-affaire

Schneider deed dit vlak voordat zou worden gedebatteerd over de Waterfront-affaire. In een verklaring zegt de wethouder dat hij zich graag tegenover de raad zou hebben verdedigd, maar hij vindt dat door de ontstane politieke situatie – de coalitie is de meerderheid in de gemeenteraad kwijt – een onmogelijk opgave. ‘Daarom leg ik mijn functie als wethouder neer,’ aldus Schneider woensdagavond.

Twee ambtenaren van de gemeente Rotterdam kregen disciplinair ontslag vanwege hun rol in de vastgoedfraude bij het voormalige poppodium Waterfront. De gemeente Rotterdam is in de periode 2010-2015 voor ruim 7 miljoen euro opgelicht door de huurders van het Waterfront-pand. Zij declareerden geregeld werkzaamheden die niet waren uitgevoerd en er werd jaren nauwelijks huur betaald.

Donderdag werd over de Waterfront-affaire gedebatteerd. Saillant detail is dat de raadsleden van Leefbaar Rotterdam van plan waren om hun eigen wethouder weg te stemmen.

Oppositie aan zet

Vandaag begint een nieuwe episode: de oppositiepartijen komen bijeen met de coalitiepartijen CDA en D66. Op verzoek van de PvdA wordt er gekeken naar een alternatieve coalitie, waarbij het gehavende Leefbaar Rotterdam de resterende acht maanden buitenspel wordt gezet. In maart zijn er nieuwe verkiezingen. Of de opzet van de oppositie zal slagen, moet vandaag blijken.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.