Rotterdam

Raadslid Leefbaar stapt over naar moslimpartij

27 juni 2017Leestijd: 2 minuten

De Rotterdamse gemeenteraad is in een politieke crisis beland. Dit is te wijten aan een opmerkelijke overstap  van Leefbaar Rotterdam-raadslid  Mohammed Anfal, die opeens moslimpartij NIDA verkoos.

Meer nieuws, elke dag in je inbox? Meld je aan voor onze nieuwsbrief >>

Dit maakte de partij maandagavond bekend. Door de overstap van het raadslid is de coalitie in de gemeente Rotterdam haar nipte meerderheid kwijt. Het gemeentebestuur weet zich nog verzekerd van slechts 22 van de 45 zetels. Met gemeenteraadsverkiezingen die pas over een jaar worden gehouden, is er nog een behoorlijke periode te overbruggen.

De overstap van Anfal zorgt ervoor dat NIDA een derde zetel in de gemeenteraad heeft verworven, dit ten koste van Leefbaar Rotterdam. De partij van Joost Eerdmans heeft nog 13 zetels over en blijft de grootste. Anfal reageert in NRC Handelsblad op zijn besluit: ‘Ik zal vijanden maken, maar dat deed ik toen ik bij Leefbaar ging ook.’

‘Excuus-Marokkaan’

Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2014 kon Anfal rekenen op 124 stemmen. Anfal over zijn periode bij Leefbaar Rotterdam: ‘Ik kreeg het eerste jaar geen portefeuille, over commissievergaderingen en actualiteitsoverleggen geen woord. Het was genoeg als ik de stem van de straat binnenhaalde, zeiden ze.’ Anfal noemt zichzelf achteraf de excuus-Marokkaan van Leefbaar Rotterdam.

Anfal gaat vol op het orgel over zijn voormalige partijgenoten van Leefbaar Rotterdam: ‘Iedereen bij Leefbaar heeft hts gedaan, hogere toneelschool. Acteren kunnen ze heel goed.’ Fractievoorzitter van de NIDA Nourdin El Ouali is blij met de keuze van Anfal: ‘Na een periode van intern beraad en bezinning, waaronder de ramadan, was er vooral begrip.’

Leefbaar Rotterdam verrast

Voor Leefbaar Rotterdam komt het besluit van Anfal als een donderslag bij heldere hemel. Volgens fractievoorzitter Roland Buijt heeft Anfal ‘nooit ook maar het minste signaal gegeven’, zegt hij tegen De Telegraaf. Ook wethouder Joost Eerdmans is verrast. ‘We hebben van Mo persoonlijk niets vernomen,’ zegt hij tegen DeTelegraaf. ‘Ik wil hem graag spreken. Hij neemt de hele dag zijn telefoon niet op, maar laat ik duidelijk zijn: als hij zich aansluit bij een partij met deze uitgangspunten, dan heeft hij bij Leefbaar Nederland niets te zoeken.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.