Islam

Haagse moskee geschokt door dreigbrief

26 juni 2017

De as-Soennahmoskee in Den Haag heeft afgelopen weekeinde een dreigbrief ontvangen. De anonieme afzender schrijft in de brief aan de stichting dat een tegenaanval op moskeebezoekers tot de mogelijkheden behoort.

‘Een vrachtauto die een school of moskee raakt! Vergeet dat niet!’ is te lezen in de brief. Bij de brief zat ook een speelgoedvrachtwagen.

Moskeebestuur doet aangifte

De politie zegt tegen persbureau ANP dat zij zaterdagmiddag is geïnformeerd over het bestaan van de brief. ‘In overleg met het moskeebestuur hebben wij zondag tijdens de aankomst en het vertrek van moskeebezoekers extra toezicht gehouden. Maandag zal het moskeebestuur aangifte doen en beginnen wij een onderzoek naar de herkomst van deze brief.’

Het bestuur van de stichting as-Soennah zegt ‘zeer geschokt en ontdaan te zijn om juist in de maand ramadan, waarin het in en om de moskeeën erg druk is, dit dreigement te ontvangen’. Volgens het moskeebestuur kunnen de bedreigingen niet los worden gezien van de ‘hetze tegen de islam en moslims door bepaalde politici en sommige media’.

Aanslagen in Londen

Het is volgens de stichting ‘niet ondenkbaar dat hun rol, in combinatie met de turbulente tijden waarin wij nu leven, leidt tot het daadwerkelijk uitvoeren van het dreigement’. Een week geleden reed een 48-jarige man met een bestelbus in op moskeegangers in de Britse hoofdstad Londen. Er vielen diverse gewonden, allemaal met een islamitische achtergrond.

Twee weken daarvoor werd de stad ook al getroffen door een aanslag op de Londen Bridge. Daarbij vielen acht doden en tientallen gewonden, toen drie radicale moslims met messen passanten te lijf gingen. Ook zij probeerden voorbijgangers te scheppen met een bestelbusje. De terroristen werden door de politie doodgeschoten.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.