Afshin Ellian Afshin Ellian

Ramadan is Allahs geweld tegen het menselijk lichaam

21 mei 2017Leestijd: 4 minuten

Er is geen enkele reden om blij te zijn met de ramadan, die deze week is begonnen. Deze traditie verheerlijkt een behoorlijk gewelddadig boek. Bovendien is het erg ongezond.

Het Jeugdjournaal, het NOS Journaal en alle andere staatsmedia brachten met veel eerbied, nederigheid en enthousiasme de blijde boodschap: het is ramadan, o, het is weer ramadan!

Brede glimlach

Omdat deze staatsmedia niet een ‘onze man’ in Riyad of Raqqa hebben, zouden ze onmiddellijk onze man in Teheran, de hoofdstad van de derde islamitische staat in het Midden-Oosten (Iran), aan het woord laten. Onze man in Teheran – journalist Thomas Erdbrink –  zou met een brede glimlach en glinsterende ogen het opwindende bericht herhalen.

Onze man: inderdaad, het is ramadan, ramadan!
De staatsmedia: hoe is de sfeer daar?
Onze man: geweldig, iedereen is blij, eindelijk ramadan.
De staatsmedia: zijn er weer dit jaar afvalligen die het feest willen verpesten?
Onze man: nou, de Iraanse islamitische politie liet een verklaring voorlezen waarin iedereen die gedurende vastentijd in het openbaar drinkt, eet, rookt en vrouwen die de kledingvoorschriften (het dragen van onder meer een hijab) niet in acht nemen, keihard zullen worden aangepakt.
De staatsmedia: wat staat de overtreders te wachten?
Onze man: 74 zweepslagen.

Het Journaal zou daarna deze woorden laten zien op het scherm:

‘De ramadan is de maand waarin de Koran werd neergezonden als een leidraad voor de mensen en als duidelijke bewijzen van de leidraad en het reddend onderscheidingsmiddel. Wie van jullie aanwezig is, zal tijdens deze maand moeten vasten. Als iemand ziek is of op reis, moet het vasten op andere dagen. Allah wenst het jullie gemakkelijk te maken en niet moeilijk. Maak het aantal vastendagen dus vol en verheerlijk Allah. Misschien zullen jullie dank betuigen.’ (De koran, 2:185)

Natuurlijk gaat een dergelijk gesprek met een van de hoofdsteden van de islamitische staten ook over aardse zaken:

Staatsmedia: en ook geen seks tijdens de ramadan?
Onze man: inderdaad is dat gedurende de vastentijd niet toegestaan, maar volgens de koran (2:186) mag het wel in de nacht. Hier wil ik toch een hadith, naverteld door Aïsja, de kinderlijke lievelingsvrouw van de profeet in herinnering roepen: ‘De profeet kuste mij altijd als hij vastte, maar wie van jullie kan zijn lid zo goed beheersen als de profeet.’
Staatsmedia: dank, we wensen iedereen een gezegende ramadan toe.

Terug naar de realiteit

Laten we nu weer teruggaan naar de realiteit anno 2016. Je kan je immers afvragen wat de oorzaak is van de vreugde bij de NPO. Is het omdat de Koran tijdens de ramadan als leidraad voor de mensheid is verschenen? Nooit eerder heb ik in de media zoveel enthousiasme en nederigheid rond de ramadan gezien of gehoord als nu.

Dat doen deze media ook niet voor de belangrijke joodse tradities, voor boeddhisten, voor de christelijke vastentijd, voor atheïsten, voor agnosten en talloze andere tradities. Het is ook geen objectieve berichtgeving. Als dat het geval was, hadden ze ook een arts moeten interviewen over het effect van ramadan op de gezondheid van mensen. Dit is geen neutrale kwestie. Als ik morgen een religie opricht waarvoor mensen elk jaar gedurende een maand, overdag alleen maar suiker moeten eten, dan was er vast al een enorm maatschappelijk debat op gang gekomen.

Ongezond

Het islamitische vasten is ongezond, in extreme mate zelfs, aangezien het ernstige schade toebrengt aan de gezondheid. De ramadan is daarnaast ook een irrationele traditie. De uitzonderlijke privileges voor de islam hebben alleen te maken met de bewuste en onbewuste angst voor deze religie. Hoe meer islamitische terreur, des te meer enthousiasme en begrip er is voor de islam in Europa.

Deze nederige houding zal alleen maar leiden tot meer islamisering, re-islamisering van moslims en het jihadisme. Natuurlijk wordt dit gedaan onder het mom van een wezenlijke bijdrage aan het deradicaliseren van jihadisten of de integratie van de islam in het Westen. Maar een professioneel opererende agressor ziet in elke vorm van terugtrekking een teken om de vijand nog verder in het nauw te drijven.

Symbool voor geweld

Het woord is nogmaals aan onze man in Teheran. Hij lacht ons toe, want dat doen immers alle mannen van de bazaar:

Onze man: meneer Ellian, het valt allemaal mee. Persoonlijk heb ik geen last van martelingen, arrestaties en zweepslagen. In het openbaar houd ik me aan de regels. Daarmee kun je zelf heel gelukkig worden. Je veiligheid is in dat geval echt gewaarborgd.

Maar het antwoord op terreur kan nooit vrijwillige islamisering zijn. Ramadan is een symbool voor geweld: het verdedigt de irrationaliteit en verheerlijking van een behoorlijk gewelddadig boek. De ramadan is Allah’s geweld tegen het menselijk lichaam.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.