Arendo Joustra

Als Asscher leraren meer salaris wil geven, had hij aan formatie moeten meedoen

28 juni 2017

De PvdA maakt het de kiezers niet eenvoudig de koers van de partij te blijven volgen. Tegen elke microfoon die hij sinds de verkiezingen van 15 maart tegenkomt, zegt partijleider Lodewijk Asscher dat hij niet wil meedoen aan een nieuwe coalitie.

Asscher (42) vindt dat een logische conclusie na zo’n megaverlies. In de oppositiebanken de wonden likken en een nieuwe koers uitzetten, vindt hij het beste recept voor de sociaaldemocratische partij. Al denken wethouders en burgemeesters van de PvdA daar anders over. Die weten dat je als bestuurder meer voor je kiezers kunt doen dan als oppositiepartij.

PvdA loopt weer achter de feiten aan

Asscher lijkt daar nu ook achter te komen. Hij vindt dat het zittende kabinet van VVD en PvdA de salarissen van de leraren van de basisschool flink moet verhogen, ook al kost dat vele honderden miljoenen. Coalitiepartner VVD is tegen, want er is geen geld voor en als er wel geld voor is, dan moet het nieuwe kabinet dat maar beslissen.

En zo is. Als de PvdA zo graag iets voor haar eigen kiezers wil doen, had ze zich moeten aansluiten bij de nieuwe coalitie. De partij heeft daar alle kans voor gehad. Nu is het te laat, tenzij de besprekingen tussen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie alsnog klappen. Typisch PvdA om achter de feiten aan te lopen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.