nederland

Asscher: ‘We gaan Rutte niet aan een meerderheid helpen’

18 juni 2017

Lodewijk Asscher weet het zeker: de Partij van de Arbeid zal niet aanschuiven bij onderhandelingen voor een kabinet met VVD, CDA en D66. ‘Ik ben niet beschikbaar om aan te schuiven bij het motorblok. Punt.’

Meer nieuws, elke dag in je inbox? Meld je aan voor Elseviers nieuwsbrief >>

Dat zegt de fractievoorzitter van de PvdA in een gesprek met het AD. Voor het eerst komt Asscher ook met een inhoudelijk argument om de drie partijen niet aan een meerderheid te helpen: ‘We staan met 9 zetels tegenover 71 sociaal-economisch rechtse zetels. We denken heel anders over de arbeidsmarkt en de zorg. Dat is een inhoudelijk probleem, temeer omdat ik de verkiezingen ben ingegaan met de boodschap: na al die jaren moeten we naar links.’

Asscher vindt dat Jesse Klaver wegkijkt van de realiteit: ‘Tegelijk kan links niet volhouden dat de situatie nu zo goed is: mensen verdrinken, smokkelaars worden heel rijk. Klaver zegt: hoe veilig het ook is, we willen nooit mensen in vluchtelingenkampen hebben.’ Asscher vindt het realistischer om de vluchtelingenkampen in de regio te verbeteren: ‘Je moet investeren in ontwikkelingshulp om die mensen perspectief te bieden.’

Ook Segers doet het niet

Ook Gert-Jan Segers van de ChristenUnie is zeer sceptisch over de onderhandelingen. ‘Ze gaan nu met z’n drieën iets knutselen waar een vierde partij moet aanschuiven,’ zegt Segers in het AD.  ‘Het speelveld is dan niet gelijk. We zijn geen tussengerecht, geen opvulling van drie partijen om op te tellen naar 76 zetels. We zetten niet ons handtekening bij het kruisje.’

Maar Segers voert de druk op de PvdA, die volgens hem aan het ‘dralen’ is, op. ‘Als Asscher echt niet wil, laat hem dat dan ook op inhoudelijke gronden uitleggen, zoals Tjeenk Willink eerder ook andere partijen heeft gevraagd.’ Uiteindelijk laat Segers weten eventueel wel bereid te zijn aan te schuiven. Hij stelt daar wel de voorwaarde bij dat er met de vier partijen onderhandeld wordt over de onderwerpen waar de partij eerder met D66 niet uitkwam. Het gaat daarbij om medisch-ethische kwesties zoals het voltooid leven-voorstel.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.