Misdaad

Buitenlandse bendes beroven vrachtwagenchauffeurs

16 mei 2017Leestijd: 1 minuut

De politie en de transportbranche in Nederland willen de explosieve toename van ladingdiefstal een halt toeroepen. Een nieuw initiatief moet het transportbedrijven makkelijker maken aangifte te doen.

Er is een telefoonnummer geopend dat 24 uur per dag  bereikbaar is. De politie hoopt dat chauffeurs daardoor vaker aangifte doen van ladingdiefstal.

‘Levensgevaarlijke capriolen’

Volgens Ed Kraszewski, woordvoerder van de Landelijke Eenheid van de politie, gaat het vooral om buitenlandse bendes. ‘Ze weten ons land steeds vaker te vinden,’ aldus Kraszewski tegen het AD. ‘Dat is zorgelijk. Ook dit jaar hebben we een paar gevallen gezien waarbij de lading vermoedelijk al rijdend is gestolen. Dat leidt tot levensgevaarlijke capriolen op Nederlandse wegen.’

Chauffeurs hebben vaak geen tijd om naar het politiebureau te rijden. Het gevolg is volgens de politie en brancheorganisatie Transport en Logistiek Nederland dat er veel te weinig aangifte wordt gedaan. Door de speciale telefoonlijn kunnen chauffeurs in werktijd aangifte doen.

Explosieve groei

In 2016 nam het aantal pogingen tot ladingdiefstal toe met 36 procent, blijkt uit de Jaarrapportage Transportcriminaliteit van de Nederlandse politie. In het eerste kwartaal van 2017 zijn 136 ladingdiefstallen geregistreerd, 46 procent meer dan in de eerste drie maanden van vorig jaar. In heel Europa is sprake van een groei van het aantal ladingdiefstallen.

Ladingroof gebeurt vooral op verzorgingsplaatsen langs de A2, de A67 en de A73. Volgens managers in de branche hebben chauffeurs vaak nog lange tijd last van de roof.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.