Politie

Agenten boos om voorkeursbeleid allochtonen in Rotterdam

19 mei 2017

Na de hoofddoekrel in Amsterdam, ligt nu de Rotterdamse politie onder vuur. In een sollicitatieprocedure heeft het korps allochtonen en vrouwen extra punten gegeven, waardoor zij meer kans maakten op een baan.

De korpsleiding erkent dat er ‘fouten’ zijn gemaakt, maar agenten zijn woedend, meldt AD vrijdag.

Dubbele minderheid

Het is het zoveelste incident rondom het diversiteitsbeleid bij de politie. De aanleiding voor de woede van de agenten is een recente sollicitatieprocedure waarin de politie Rotterdam op zoek was naar een senior brigadier.

Brieven van kandidaten werden op zeven criteria beoordeeld. Criteria zoals kennis, ervaring en motivatie. Maar de zevende categorie was ‘afkomst’. Autochtone mannen kregen één punt, terwijl allochtone vrouwen vier punten kregen (dubbele minderheid).

Agenten reageren furieus op de voorkeursbehandeling. ‘Op deze manier wordt er gediscrimineerd en worden allochtone medewerkers niet enkel op hun kwaliteiten geselecteerd,’ aldus een anonieme politiemedewerker. Feitelijk komt het neer op discriminatie.

Diversiteitsbeleid zorgt voor ophef

De korpsleiding van de Nationale Politie erkent dat er fouten zijn gemaakt in de sollicitatieprocedure. Bij gelijke geschiktheid mag de voorkeur uitgaan naar een allochtone kandidaat, ‘maar pas na de beoordeling van alle criteria’. De korpsleiding zegt de landelijke richtleiding rond sollicitatieprocedures beter te gaan toelichten binnen nationale eenheden om dergelijke blunders in de toekomst te voorkomen.

Meer nieuws, elke dag in je inbox? Meld je aan voor Elseviers nieuwsbrief >>

De Nationale Politie wil meer agenten werven met een migratieachtergrond. Maar de omstreden Rotterdamse sollicitatieprocedure is het zoveelste incident rondom het diversiteitsbeleid van de politie. De suggestie van het korps in Amsterdam om hoofddoeken toe staan bij het politie-uniform, iets wat donderdag voor ophef zorgde, is een ander voorbeeld. De politie Rotterdam gaf eerder op vrijdag echter aan geen soortgelijke discussie te voeren.

 

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.