nederland

Achter de schermen zag Samsom de strijd met Asscher niet zitten

29 april 2017

Voormalig PvdA-leider Diederik Samsom wilde vorig jaar niet dat er een lijsttrekkersverkiezing zou worden gehouden binnen zijn partij. Hoewel hij in eerste instantie enthousiast reageerde, wilde hij bij nader inzien toch zelf opnieuw lijsttrekker worden zonder raadpleging van de leden.

Hij vroeg de huidige PvdA-leider Lodewijk Asscher zich niet te kandideren, meldt NRC zaterdag.

Geheime sessies

Er zou zich afgelopen jaar achter de schermen al een strijd hebben afgespeeld over het leiderschap van Samsom. De partijtop, bestaande uit Asscher, PvdA-voorzitter Hans Spekman en minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem, zou Samsom tijdens geheime sessies in het Lloyd Hotel in Amsterdam duidelijk hebben gemaakt dat hij zich zou moeten terugtrekken als zijn populariteitscijfers niet beter werden.

Samsom wilde graag lijsttrekker blijven en was in eerste instantie voorstander van een lijsttrekkerschapsverkiezing. Maar na de zomer begon hij terug te krabbelen. Volgens hem zou een strijd met Asscher schadelijk uitpakken voor de partij. Hij vroeg Spekman om af te zien van nieuwe verkiezingen. Toen hij daarvoor geen steun kreeg, kondigde Samsom zijn kandidaatschap aan, tot grote irritatie van Asscher, Spekman en Dijsselbloem. Zij zouden van mening zijn dat Samsom zich daarmee niet aan de afspraken hield.

PvdA-verlies

Asscher hield lange tijd de boot af over of hij zich wel of niet kandidaat zou stellen, maar deed dat uiteindelijk toch. Toen Samsom de verkiezing verloor, stapte hij direct op als fractievoorzitter en als Tweede Kamerlid.

Meer nieuws, elke dag in je inbox? Meld je aan voor Elseviers nieuwsbrief >>

De PvdA leed een historisch verlies tijdens de Tweede Kamerverkiezingen op 15 maart. De partij zakte met 29 zetels naar 9 zetels in de Tweede Kamer. De strijd tussen Samsom en Asscher, en de uiteindelijke verkiezing van Asscher als lijsttrekker, zien veel PvdA’ers als de reden voor de nederlaag.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.