#TK2017

Uitzinnige Melkweg viert groei GroenLinks

16 maart 2017

De Melkweg leek nog nooit zo vol te staan. Een overwegend jonge zaal staat volgepakt te wachten tot hun leider komt spreken. GroenLinks boekt een historische verkiezingsoverwinning, met 16 zetels volgens de exitpolls. Nog nooit was de partij zo groot, de grootste op links. Zelfs in Amsterdam, het aloude PvdA bolwerk, is GroenLinks nu de grootste.

Student Tessel Wijne (21) vindt het prachtig dat GroenLinks zoveel zetels heeft gewonnen. ‘We hebben er keihard voor gevochten.’ Toch is het niet alleen maar feest in de Melkweg. De fractievoorzitter van GroenLinks in de Provinciale Staten van Groningen is bezorgd: ‘Rechts lijkt te hebben gewonnen.’

Volle zaal vol verwachtingen

De overwinning van rechtse partijen mag de feestsfeer niet beperken volgens Nolles. ‘Tegenwoordig lijkt plezier in de politiek bijna verboden maar juist dit enthousiasme van GroenLinks is wat de mensen aantrekt.’

 

Dan gaat de muziek aan. Oorverdovend klinkt ‘Tonight is gonna be a good night’ uit de speakers. Twee jonge meisjes stappen op een verhoginkje, in hoop om een glimp op te vangen van Klaver. Die loopt door de volle zaal richting het podium, waar de kandidaat-Kamerleden op hem wachten.

De zaal is uitzinnig. In zijn speech bedankt de stralende Klaver de duizenden vrijwilligers van de campagne. En in het bijzonder zijn vrouw Jolijn. Een uitgebreide zoen op het podium volgt onder luid gejoel. Klaver belooft dat zijn beweging doorgaat, de meet-ups blijven we organiseren, want ‘vandaag hebben wij de verkiezingen in Den Haag gewonnen, volgend jaar het land’! ‘Nederland, you ain’t see nothing yet!’ sluit Klaver af.

2016-12-17 13:58:56 UTRECHT - Een portret van kandidaat-kamerlid Liesbeth van Tongeren tijdens het verkiezingscongres van GroenLinks in de Werkspoorkathedraal. ANP BART MAATDe nacht lijkt wederom te draaien om GroenLinks-leider Jesse Klaver. Maar Kamerlid Liesbeth van Tongeren zegt tegen elsevier.nl dat GroenLinks de overwinning niet alleen aan Klaver heeft de danken. ‘Het is nooit één iemand. Het is een idee en een grote groep. We hebben vooral de enorme aantallen vrijwilligers te danken.’

Het Kamerlid was onder de indruk van de bomvolle Melkweg (‘Als achttienjarig meisje kwam ik hier voor feestjes!’). Ze zegt extatisch te zijn over het succes van GroenLinks, ‘bewerkstelligd door al die generaties, een eer om daar getuige van te zijn’.

Van Tongeren vocht zichzelf terug op de lijst van GroenLinks, nadat ze er in eerste instantie was afgehaald door de partij. Leden zetten haar op nummer zes en Van Tongeren onthult zelf dat ze verwacht meer voorkeursstemmen te hebben ontvangen dan een aantal van haar collega’s.

Nu wil ze zich vol optimisme inzetten voor GroenLinks en een positief tegengeluid bieden: ‘Alle media richten zich op het boze populisme, wij hebben vanavond een ander signaal gegeven aan de wereld.’

Van regeringsdeelname durft Van Tongeren wel te dromen. ‘Maar het is een bijzonder ingewikkelde verkiezingsuitslag, dus we weten voorlopig niets. Ik wil eerst even bijkomen. Ik ben bekaf.’ Door Bauke Schram

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.