Wilders ‘schrikt zich opnieuw kapot’ na onthulling Blok

24 februari 2017Leestijd: 2 minuten
Blok na de ministerraad - bron:ANP

Minister van Justitie Stef Blok (VVD) heeft naar eigen zeggen recent vernomen dat in 2015 al eens twee beveiligers uit het team rond Geert Wilders op non-actief zijn gesteld. Ze maakten zich schuldig aan financiële malversaties.

Het ging om personen die ‘in de fysieke schil rond Wilders’ actief waren, zei Blok vrijdag na de ministerraad.

‘Geen sprake van boosheid bij Wilders’

Wat ze precies hebben uitgevoerd, wilde de minister niet zeggen. Blok meldde verder dat Wilders en andere politici in principe veilig hun werk kunnen doen. De PVV-leider wordt door het kabinet op de hoogte gehouden van ontwikkelingen rond zijn beveiliging. ‘Ik spreek hem regelmatig en van boosheid bij hem is geen sprake.’ Het ministerie van Veiligheid en Justitie is verantwoordelijk voor De Dienst Bewaken en Beveiligen, die onder meer het Koninklijk Huis en politici beveiligt.

Het kabinet zet zich ten volle in voor de veiligheid van bedreigde mensen, aldus Blok. Wilders zelf heeft grote argwaan, bleek vanochtend uit een interview met De Telegraaf. De woorden van het kabinet dat het veilig genoeg is om de straat op te gaan en campagne te voeren, neemt hij met een korreltje zout. ‘Veilig? Dat zeiden ze ook tegen Pim Fortuyn.’ (De politicus werd in 2002 vermoord). Wilders zegt er slecht van te slapen. ‘Ik weet niet meer wat de feiten zijn. Ik word alleen uit de media geïnformeerd.’ Na de nieuwste onthulling, vandaag van Blok, twitterde Wilders dat hij zich opnieuw ‘kapot’ is geschrokken.

Broer Faris K. bleek ook niet zuiver

Eerder werd bekend dat de Marokkaans-Nederlandse agent Faris K., een lid van het beveiligingsteam van Wilders, informatie heeft gelekt naar een Marokkaanse criminele organisatie. Faris K. werd op non-actief gezet en in hechtenis genomen, maar is inmiddels weer vrijgelaten. De rechter-commissaris bepaalde dat hij zijn proces in vrijheid mag afwachten.

De geschorste DBB-beveiliger is in 2008 al eens veroordeeld tot 100 uur voorwaardelijke werkstraf vanwege het opzettelijk schenden van zijn ambtsgeheim. Dat bevestigt de rechtbank Midden-Nederland vrijdag na berichtgeving in het AD. Ook zijn broer bleek niet zuiver: hij werd eerder geschorst vanwege lekken en een vermeende verkrachting en bedreiging.

Wilders zegt te willen weten wat er is gelekt en aan wie om het vertrouwen te kunnen herstellen: ‘Zeker bij bijeenkomsten waar honderden onschuldige mensen komen, wil ik echt het zekere voor het onzekere nemen,’ aldus Wilders. Wel zegt hij nog steeds mee te zullen doen aan de twee tv-debatten die vlak voor de verkiezingen op 15 maart op de agenda staan. Blok betreurt het dat Wilders zijn campagne heeft afgelast.