Tichelaar (PvdA) geeft toe: ‘Ik opperde schoonzus voor opdracht’

28 februari 2017Leestijd: 2 minuten
Tichelaar op het matje Foto: ANP

De in opspraak geraakte Drentse commissaris van de Koning Jacques Tichelaar (PvdA) geeft toe zijn schoonzus te hebben voorgedragen voor de herinrichting van een monumentaal pand in Assen. Vrijdag ontkende hij dit nog.

Toen de herinrichting van het monumentale Huize Tetrode in 2015 niet op gang kwam, opperde de commissaris zelf zeker twee firma’s: Roodbergen en Dolfsma Light Design en Klinkenberg SO. Laatstgenoemde is de firma van Karin Klinkenberg, de schoonzus van Tichelaar.

Comissaris van de Koning op het matje: vier vragen over de kwestiehuizet

Tichelaar draait

Dat schrijft Tichelaar in een brief aan Provinciale Staten, die in handen is van de Volkskrant en Dagblad van het Noorden, de media die vrijdag het verhaal publiceerden. Vóór het weekeinde hield de commissaris nog vol zijn schoonzus niet te hebben genoemd: ‘Ik heb mijn schoonzus niet voorgedragen en ook niet gevraagd te adviseren over de herinrichting van Huize Tetrode.’

De commissaris ontkende ook te hebben geweten dat het zijn schoonzus betrof, voordat de nieuwe opdracht rond was. ‘Pas bij het maken van de afspraken voor de eerste presentatie, werd ambtelijk duidelijk dat het om familie ging.’

Huize Tetrode had een behoorlijke opknapbeurt nodig. In 2015 kreeg een ontwerper de opdracht van de provincie Drenthe om het interieur van het huis op te knappen. Na interventie van Tichelaar zou de opdracht toch naar het bedrijf van diens schoonzus zijn gegaan.

Tichelaar vaker in de problemen

De ontwerper die de opdracht eerst kreeg, ontving 3.500 euro voor de bewezen diensten en een excuusbrief van Tichelaar. De opdracht ging vervolgens naar Tichelaars schoonzus. Zij ontving uiteindelijk 3.100 euro voor het advies.

Tichelaar kwam eerder in opspraak. In 2013 bemiddelde hij (toen al als commissaris van de Koning) in een conflict tussen zijn zwager – een horecaondernemer – en de gemeente Coevorden. Na de affaire erkende Tichelaar dat hij onverstandig had gehandeld en beloofde hij nooit meer voor een familielid te bemiddelen. Bovendien is de commissaris gevraagd elke schijn van belangenverstrengeling te vermijden.