Commissaris van de Koningin Tichelaar (PvdA) onder vuur

04 maart 2013Leestijd: 2 minuten

De Drentse commissaris van de Koningin Jacques Tichelaar (PvdA) is onder vuur komen te liggen omdat hij zich als bemiddelaar heeft gemengd in een zakelijk conflict tussen zijn zwager Jos Wijland en de gemeente Coevorden.

Tichelaar heeft een relatie heeft met de zus van ondernemer Wijland.

Miljoenenclaim

Wijland is de exploitant van een kasteel in Coevorden en heeft een claim bij de gemeente neergelegd van 1,5 miljoen euro. Volgens hem is Coevorden afspraken niet nagekomen over het opknappen van de omgeving van het kasteel.

De Commissaris van de Koningin (CdK) heeft in september twee gesprekken gevoerd met een deel van het college van burgemeester en wethouders van Coevorden en zijn zwager. Tichelaar drong daarbij aan op een oplossing.

Kwetsbaar

Tichelaar schrijft maandag in een brief aan Provinciale Staten van Drenthe dat hij ‘zuiver en integer’ te werk is gegaan, maar de bemiddeling vanwege de familiebanden beter niet had kunnen doen.

Volgens Tichelaar is hij vooral ‘facilitator’ geweest. Naar eigen zeggen heeft hij zich niet inhoudelijk bemoeid met de ruzie tussen zijn zwager Jos Wijland en de gemeente Coevorden.

Toch geeft de commissaris toe dat ‘ik op deze manier kwetsbaar ben geraakt’.

Belangenverstrengeling

Volgens Tichelaar, die vaak te hulp wordt geroepen als bemiddelaar, is het onterecht dat hem nu mogelijke belangenverstrengeling wordt verweten. ‘Daar distantieer ik mij van.’

De affaire leidt tot nieuwe inzichten bij Tichelaar. ‘Dit betekent dat ik in de toekomst op geen enkele wijze meer bij een bemiddeling zal optreden waar mogelijk een familielid bij betrokken is.’

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.