Tichelaar (PvdA) op het matje: vier vragen over de beschuldigingen

26 februari 2017Leestijd: 2 minuten
Tichelaar op het matje Foto: ANP

PvdA-politicus Jacques Tichelaar ligt onder vuur. De commissaris van de Koning zou bij een grote renovatieopdracht zijn schoonzus hebben voorgetrokken. Woensdag moet hij tekst en uitleg geven over de beschuldigingen aan zijn adres.

Elsevier.nl beantwoordt de belangrijkste vragen over de affaire.

Jacques Tichelaar– Tweede Kamerlid 2002-2009
– Secondant van Wouter Bos 2006-2007
– Fractievoorzitter PvdA Tweede Kamer 2007-2008
–  Commissaris van de Koning(in) 2009-heden

Wat is er precies gebeurd?

De kwestie betreft het ontwerp voor het monumentale huis Tetrode in Assen, dat een flinke opknapbeurt nodig had. In 2015 had een ontwerper de opdracht gekregen om het interieur van Huize Tetrode op te knappen. Na interventie van Tichelaar zou de opdracht naar zijn schoonzus zijn gegaan, blijkt uit onderzoek van Dagblad van het Noorden en de Volkskrant.

De ontwerper die de opdracht eerst in handen had, ontving 3.500 euro voor de bewezen diensten en een excuusbrief van Tichelaar, maar de opdracht ging naar diens schoonzus. Zij ontving uiteindelijk 3.100 euro voor het advies alleen.

Waarom is het relevant?

De PvdA-politicus kwam eerder in opspraak. In 2013 bemiddelde hij – toen al als commissaris van de Koning – in een conflict tussen zijn zwager, een horecaondernemer, en de gemeente Coevorden. Tichelaar wordt vaker ingezet als bemiddelaar. Hij ontkende belangenverstrengeling, maar gaf achteraf toe dat het onverstandig was om zich met het conflict te bemoeien.

Na de affaire beloofde Tichelaar nooit meer voor een familielid te bemiddelen. Bovendien is de commissaris gevraagd om elke schijn van belangenverstrengeling te vermijden.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Wat zegt Tichelaar zelf?

Van bewuste belangenverstrengeling was geen sprake, aldus Tichelaar. Hij zegt niet te hebben geweten dat het zijn schoonzus betrof, voordat de nieuwe opdracht rond was. ‘Pas bij het maken van de afspraken voor de eerste presentatie, werd ambtelijk duidelijk dat het om familie ging,’ zegt de PvdA’er in een reactie.

In 2013 lag Tichelaar ook onder vuur. Lees hier over de zwager-kwestietichelaar4313-1

De PvdA-fractie geeft aan eerst met Tichelaar te willen overleggen. Roelie Goettsch, de fractievoorzitter in de Provinciale Staten van Drenthe, zegt tegen de Volkskrant: ‘Ik word nooit blij van zulke dingen, maar ik wil eerst met de CdK praten. Ik heb van alles gelezen, maar ik heb de feiten nog niet gezien.’

Wat gaat er nu gebeuren?

Na een spoedberaad op zaterdag in de Provinciale Staten is besloten dat woensdag beraad wordt gevoerd. Tichelaar moet op het matje komen en publiekelijk tekst en uitleg geven over de situatie.

Tichelaar had de fractieleiders al ingelicht over de aanstaande publicatie en zou de kwestie maandag (27 februari) behandelen. De fractieleiders kwamen uiteindelijk op zaterdagmiddag al bijeen om de beschuldigingen te bespreken.