Oppositie verlaat overleg met VVD om ‘verkiezingspraatjes’

08 februari 2017Leestijd: 2 minuten
De VVD wil 2 miljard uittrekken voor verpleeghuiszorg - bron:ANP

Het plan van regeringspartij VVD om twee miljard euro extra uit te trekken voor de verpleeghuiszorg, valt helemaal verkeerd bij de oppositie. Zozeer, dat enkele Tweede Kamerleden woensdag boos wegliepen uit het overleg met de VVD.

Het zijn vooral de linkse partijen die fel van leer trekken. Voor hen zijn ‘de verkiezingspraatjes’ van de VVD natuurlijk net zo goed campagnemateriaal. Het was premier Mark Rutte die het twee miljard-plan op tafel legde, maar partijgenoot en Kamerlid Sjoerd Potters die zich tijdens het overleg op het Binnenhof moest verweren.

Ook PVV is niet mals in kritiek

De liberalen moeten zich schamen dat ze vlak voor de verkiezingen met deze plannen komen na jaren bezuinigen, riep SP-Kamerlid Renske Leijten naar Potters. De socialisten keerden zich altijd al tegen het snijden in de zorgkosten en willen de marktwerking stoppen. Vera Bergkamp (D66) richtte haar pijlen op staatssecretaris Martin van Rijn (PvdA, Verpleeghuiszorg) wanneer hij hoorde van het VVD-voorstel.

Hij wilde die vraag niet beantwoorden. ‘Ik was niet betrokken bij de opstelling of de doorrekening van het VVD-verkiezingsprogramma,’ zei de bewindsman. Wel wilde hij in algemene zin kwijt blij te zijn als partijen meer geld beschikbaar willen stellen voor verpleeghuizen. ‘Het gaat niet om het moment van de bekering, maar om de bekering. Dat lijkt me een goede zaak.’

Ook de PVV – op zorggebied gewoon links – was niet mals in de kritiek. ‘Achterbaks,’ betitelde Fleur Agema het VVD-plan. Ze beschuldigde de liberalen ervan ouderen in te zetten als ‘campagnemateriaal’. Toen Potters aan staatssecretaris Van Rijn vroeg wat hij eigenlijk vond van het voorstel, raakte de oppositie geïrriteerd. Nog voor het debat goed en wel was beëindigd, pakten Agema, Bergkamp en Mona Keijzer (CDA) hun biezen. Ze liepen demonstratief de zaal uit.

Breekt Rutte weer een belofte?

Zorg is een van de belangrijkste onderwerpen in aanloop naar de verkiezingen op 15 maart. Dat heeft Rutte ook in de smiezen. ‘Onze vaders en moeders verdienen een beste oude dag. Je moet er op kunnen vertrouwen dat het juiste pilletje op het nachtkastje ligt,’ luidde het VVD-persbericht. Al snel was het commentaar dat de premier (en VVD-lijsttrekker) ook deze belofte wel zou breken.

Twee miljard voor zorginstellingen. In verkiezingstijd werkt het nu eenmaal zo, schrijft Eric Vrijsen. ‘Rutte was zijn critici dit keer voor’>2016-03-23 12:53:17 DEN HAAG - Minister-president Mark Rutte opent een ontmoetingsruimte voor senioren uit het complex Christiaanhof. De ruimte zit in een nieuw pand van Stichting Christiaanhof Ouderenzorg Transvaal. ANP BART MAAT

‘Het is geen belofte, want het hangt af van de kabinetsformatie en van wat de tehuizen nodig hebben. Het is wel onze inzet,’ verdedigde Rutte zich. In het VVD-persbericht stond het volgende: ‘Onze vaders en moeders verdienen een beste oude dag. Je moet erop kunnen vertrouwen dat het juiste pilletje op het nachtkastje ligt.’