Na ophef rond Faris K. worden Wilders’ beveiligers opnieuw gescreend

25 februari 2017Leestijd: 3 minuten
Wilders met een aantal van zijn bodyguards in Spijkenisse vorig weekend - Foto: ANP

Na de onthullingen over de Dienst Bewaken en Beveiligen (DBB) afgelopen week, gaat de Landelijke Eenheid alle beveiligers van PVV-leider Geert Wilders opnieuw doorlichten. Wat Wilders betreft had dat allang gebeurd moeten zijn.

PVV-leider Geert Wilders is weliswaar blij dat het kabinet de kwestie rond zijn beveiliging voortvarend oppakt, maar hij vindt dat ten onrechte het beeld wordt gewekt dat hij veilig is. ‘Het kabinet neemt gelukkig maatregelen die genomen moeten worden. Maar houd op met zeggen dat het allemaal veilig is want dat is grote onzin’, aldus Wilders op Twitter.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

‘Het is een enorme, ongekend grote puinhoop,’ zei hij eerder op zaterdag tegen De Telegraaf. In dezelfde krant bevestigt Jannine van den Berg, hoofd van de Landelijke Eenheid, dat de beveiligers opnieuw een screening moeten ondergaan.

Wilders maakt zich zorgen

Wilders reageert op het feit dat er nog eens twee bodyguards van de DBB over de schreef zijn gegaan. De broers El M. uit zijn team werden eind 2015 geschorst vanwege financiële malversaties. ‘De betrokken Marokkanen uit mijn team hebben informatie over procedures van de DBB, hun werkwijze, geheime informatie, mijn routines en die van de DBB. Ook weten ze van mijn safehouses en over mijn privéleven,’ aldus Wilders. Volgens hem is het onbekend of er wel of geen informatie is gedeeld of verkocht.

Minister van Justitie Stef Blok (VVD) drukte Wilders eerder op het hart dat zijn veiligheid gewaarborgd is,  en dat hij veilig door kan gaan met campagnevoeren. Wilders zelf nam die uitspraak met een korreltje zout (‘dat zeiden ze ook tegen Pim Fortuyn’) en schortte alle openbare campagne-activiteiten op.

Zaterdag reageerde minister Jeroen Dijsselbloem (PvdA) van Financiën nog op de kwestie. ‘Dat Geert Wilders zich toch onveilig voelt snap ik ook. Tegelijkertijd maakt hij het ook wel – dat is mijn persoonlijke oordeel – groter dan op basis van de laatste feiten logisch zou zijn.’

De feiten waarvan de beveiliger wordt verdacht zijn in de loop van de week minder zwaar geworden, aldus de bewindsman. ‘Dat heeft het gevoel bij Geert Wilders niet milder gemaakt. Hij is qua toon bozer geworden richting de overheid en dat verbaast me.’

Van den Berg zegt wel begrip te hebben voor de schrik van Wilders: ‘Er is al langer onrust bij de dienst, dit hakt er stevig in. Het voelt voor de leden van de DBB als verraad. Deze affaires zorgen voor onderling wantrouwen en onrust. (…) De mensen vinden het ontzettend erg dat vanwege een paar rotte appels de hele dienst scheef wordt aangekeken,’ aldus Van den Berg.

Indruk maken met informatie

De grootste rotte appel in kwestie is Faris K., die dinsdag werd opgepakt vanwege het vermeende lekken van informatie over de beveiliging van Wilders aan een Marokkaanse criminele organisatie. Hij is inmiddels weer vrijgelaten. Volgens het Openbaar Ministerie zijn er geen bewijzen dat hij informatie doorspeelde aan criminelen. Ook zijn advocaat Peter Plasman spreekt geruststellende woorden: K. zou met de informatie indruk hebben willen maken op twee vrouwen.

Maar Faris K. werd in 2008 al veroordeeld voor het lekken van informatie, en zou volgens ex-collega’s waar het AD mee sprak niet altijd even zorgvuldig met zijn werk, informatie en de waarheid omgaan. Zo lekte hij in 2005 informatie aan een toenmalig vriendinnetje, en stond hij bij collega’s bekend als een sensatiebeluste en pocherige jongen en ‘weinig professioneel’. Hij zou vooral graag opscheppen over zijn seksuele veroveringen, terwijl hij ‘nou niet bepaald een Brad Pitt was’, aldus voormalige collega’s.

Daarnaast wilde hij graag bij een arrestatieteam, maar kwam in een team dat alleen vuurwapenongevaarlijke mensen mag aanhouden. Ook verhalen over arrestaties van dat team blies hij op. Collega’s stoorden zich daarnaast aan het feit dat hij zich te veel over zijn werk uitliet tegen onbekenden (vooral vrouwen), terwijl dat niet de bedoeling was. Meldingen die door collega’s werden gemaakt, werden volgens hen niet serieus genomen, totdat hij werd opgepakt.