nederland

Buma ziet niks in flirt van links: ‘Belachelijke, linkse ideeën moeten juist worden bestreden’

21 februari 2017

CDA-leider Sybrand Buma moet niets hebben van de avances van linkse partijen. Hij spreekt zich in harde bewoordingen uit tegen toespelingen van SP, GroenLinks en PvdA om samen in een kabinet links beleid uit te voeren.

Hun ‘belachelijke ideeën’ moeten ‘juist bestreden’ worden, zegt Buma dinsdag in een interview met De Telegraaf.

Dagdromen van Jesse Klaver

SP, GroenLinks en PvdA zien mogelijkheden in een centrumlinkse coalitie, omdat het CDA, net als zij, pleit voor meer zekerheid op de arbeidsmarkt en een socialer zorgbeleid. Die overlap is er inderdaad, zegt Buma, maar dat betekent niet dat hij nu een ‘linkse agenda’ gaat steunen.

‘Zet dat maar uit je hoofd,’ aldus de CDA-leider. Vooral GroenLinks moet het ontgelden. ‘De dagdromen van Jesse Klaver zijn nachtmerries voor de Nederlanders,’ zegt hij over de doorrekening van het GroenLinks-partijprogramma door het Centraal Planbureau (CPB). ‘Alles wat je in de winkel koopt , wordt duurder. Van vlees tot vis, tot bloemen en de verpakkingen waarin dat allemaal zit. Je betaalt je straks ongans met zo’n grachtengordellinks programma’.

Eerder haalde minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem al hard uit naar de plannen van Klaver, vooral op het gebied van duurzaamheid. ‘Ontwrichtende, ruige plannen,’ die vooral gewone gezinnen en mensen met modale inkomens zouden treffen. Klaver wil koste wat kost met de PvdA samenwerken.

Zorgfonds en strijd met zichzelf

Ook dat beleid van Klaver wat betreft ’18 miljard aan milieubelastingen’ en immigratie ligt volgens Buma mijlenver uit elkaar met dat van hem. Maar ook SP en PvdA hoeven niet op hem te rekenen: SP heeft zichzelf volgens Buma buitenspel gezet door een breekpunt te maken van een nationaal zorgfonds, en de PvdA is ‘momenteel meer bezig met een gevecht met zichzelf dan met de verkiezingsstrijd’.

Maar dat betekent niet dat Buma zich committeert aan een coalitievorming op rechts. ‘Je hebt de kans dat iedereen elkaar nodig heeft. Dan gaat het dus niet over de vraag of links of rechts, dan zit je met links en rechts,’ zegt de CDA-leider.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.