Kickbokser Badr Hari moet terug de cel in

07 februari 2017Leestijd: 2 minuten
Badr Hari in gevecht met Rico Verhoeven - Foto: ANP

De Amsterdamse kickbokser Badr Hari (32) moet gewoon zijn celstraf uitzitten. De Hoge Raad bevestigt dinsdag de veroordeling die hij in oktober 2015 kreeg.

Hari werd wegens een reeks mishandelingen en pogingen daartoe veroordeeld tot twee jaar gevangenisstraf, waarvan tien voorwaardelijk. Daarvan moet hij na aftrek van zijn voorarrest (acht maanden) nog ongeveer een half jaar uitzitten.

Hari zit in Marokko

Het vonnis van de Hoge Raad is onherroepelijk. Wanneer hij wordt opgeroepen voor zijn straf is nog niet bekend, maar waarschijnlijk zal dat nog wel dit jaar gebeuren. Hari was zelf niet bij de uitspraak aanwezig. Hij zou op dit moment in Marokko verblijven, maar volgens zijn advocaat Benedicte Ficq zal hij de opgelegde straf wel gewoon in Nederland uitzitten. Volgens Ficq wil Hari zijn straf ‘zo snel mogelijk’ uitzitten. Zij zegt dat er met justitie wordt overlegd of hij al binnen enkele weken kan beginnen met het uitdienen van de resterende gevangenisstraf.

De straf heeft hoogstwaarschijnlijk invloed op zijn plannen voor een rematch met kickbokser Rico Verhoeven. De twee stonden in december in het Duitse Oberhausen voor het eerst tegenover elkaar in het ‘kickboksgevecht van de eeuw’. De 27-jarige Verhoeven kwam toen als winnaar uit de strijd, nadat Hari in de tweede ronde moest opgeven vanwege een spierscheuring in zijn onderarm. Hij is inmiddels hersteld van die blessure.

Eerder werd gesuggereerd dat de rematch in mei of juni 2017 zou worden gehouden. De celstraf heeft waarschijnlijk invloed op zowel de datum van de wedstrijd, als de voorbereidingstijd die hij nodig heeft ervoor.

Mishandelingen in uitgaansleven

Hari werd in oktober 2015 in hoger beroep veroordeeld tot twee jaar cel, waarvan tien maanden voorwaardelijk. Ook moest hij schadevergoedingen betalen tot een bedrag van ruim 45.000 euro.

De rechtbank in Amsterdam oordeelde eerder dat Hari schuldig was aan een aantal mishandelingen in het Amsterdamse uitgaansleven, waaronder die van de inmiddels vermoorde zakenman Koen Everink in de skybox van Amsterdam ArenA tijdens het dance-event Sensation White in 2012.

Hij kreeg toen anderhalf jaar cel, waartegen zowel hij als het Openbaar Ministerie in hoger beroep gingen. Het OM eiste eerder vier jaar celstraf tegen Hari.

In dat hoger beroep krijg hij dus twee jaar. Hari ging vervolgens in cassatie, waardoor hij niet direct de gevangenis in hoefde. Volgens de Hoge Raad beperkten de klachten in cassatie zich tot de mishandeling van Everink en de poging tot zware mishandeling met een kapotgeslagen glas van bezoekers aan club Jimmy Woo in Amsterdam.

Volgens de advocaat van Hari zou het bewijs hiervoor ‘onvoldoende en onbegrijpelijk zijn gemotiveerd’, maar volgens de Hoge Raad bestaat in cassatie geen ruimte voor een nieuwe selectie of waardering van het bewijs. Die taak is aan de rechtbank en het hof.