nederland

Tankwagen chemisch bedrijf Sonneborn lekt zwaveltrioxide

05 januari 2017Leestijd: 2 minuten

Bij het chemisch bedrijf Sonneborn Refined Products in het Amsterdamse Westelijk Havengebied is donderdagmiddag zwaveltrioxide vrijgekomen. Het gebeurde bij het lossen van een tankwagen.

Het gaat om een geringe hoeveelheid van de stof, maar desalniettemin moeten bedrijven in de omgeving de ramen en deuren gesloten houden. ‘Dit stofje wil je niet inademen,’ zegt een politieagent tegen Elsevier.nl.

Verwarring over luchtalarm

De brandweer is met veel materieel aanwezig. Op dit moment zouden metingen worden verricht. Bedrijven in de omgeving, waaronder Elsevier en De Telegraaf, moeten in ieder geval ramen en deuren gesloten houden. Naast brandweer is er ook veel politie, en een enkele marechaussee.

Rond half een kwam een melding binnen bij de brandweer, maar al snel werd duidelijk dat er geen brand was bij het bedrijf zelf. Wel ging het bedrijfsalarm af, wat in de wijde omtrek te horen was. Aanleiding voor verwarring onder bewoners van Slotermeer, die dachten dat het wel het geval was. De alarmen lijken op elkaar, aldus de brandweer.

Zwaveltrioxide kan zeer gevaarlijk zijn. De stof wordt gebruikt om rookbommen te maken, en vormt bij normale temperaturen zwavelvuur in combinatie met waterdamp. Het gevaar van de stof hangt af van de concentratie. ‘Het is geen fijn stofje,’ stelt de politieagent, maar volgens de brandweer is er geen sprake van gevaar.

Snelweg afgesloten

In verband met het vrijkomen van de chemische stof, heeft Rijkswaterstaat de A5 tot de aansluiting met de A10 in beide richtingen afgesloten. Verkeer kan omrijden over de A10.

Bij Sonneborn worden geraffineerde aardolieproducten gemaakt, die onder meer worden gebruikt voor farmaceutische, cosmetische, voedings- en technische middelen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.