#TK2017

Wilders en consorten in Koblenz: ‘Geboorte van nieuwe wereld’

21 januari 2017Leestijd: 2 minuten

Eurosceptische politici komen zaterdag bij elkaar in de Duitse stad Koblenz. Onder meer PVV-leider Geert Wilders, Marine Le Pen van het Franse Front National, Frauke Petry, leider van Alternative für Deutschland (AfD), en Matteo Salvini van het Italiaanse Lega Nord spreken op het congres van de fractie Europa van Naties en Vrijheid (ENF).

In totaal zijn zo’n 1.000 deelnemers aanwezig bij het congres van de fractie uit het Europees Parlement.

‘Overwinning van Trump is slechts het begin’

Het wordt een ‘patriottische lente’ in Europa waarbij populistische partijen de macht overnemen tijdens een ‘democratische en geweldloze politieke revolutie in Europa’, zegt Wilders zaterdag. Volgens hem is de verkiezing van de Amerikaanse president Donald Trump slechts het begin.

Dit jaar zijn er ook verkiezingen in Nederland, Frankrijk en Duitsland. ‘De mensen zullen dan het juk van de politieke correctheid afwerpen,’ aldus Wilders. Net als de andere sprekers keerde hij zich tegen de EU en de massa-immigratie.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

‘Geboorte van een nieuwe wereld’

Marine Le Pen, de Franse presidentskandidate en leider van Front National, ziet de opkomst van rechtse partijen in Europa als ‘het antwoord van de burgers op het dictaat van de liberale elite’.

Na het Brexit-referendum in Groot-Brittannië en de overwinning van Trump in Amerika, ‘wordt 2017 het jaar van het ontwaken van de volkeren van Midden-Europa’, aldus Le Pen. ‘De fase waarin nationalisten in Europa behoren tot de randgroepen is voorbij. We beleven het einde van een wereld en de geboorte van een nieuwe’. Volgens haar gaat het erom de meerderheid te behalen tijdens de verkiezingen in Nederland, Italië en Duitsland.

Activisten van burgerrechtenbeweging Avaaz voerden actie voor de deur van de bijeenkomst. Ze droegen levensgrote beeltenissen van onder meer Hitler en Mussolini bij zich. Volgens de politie blokkeerden zo’n 40 zittende actievoerders een aantal toegangswegen tot het congrescentrum. Later op de dag staat nog zo’n demonstratie gepland.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.