Wilders en consorten in Koblenz: ‘Geboorte van nieuwe wereld’

21 januari 2017Leestijd: 2 minuten
Wilders kwam bij elkaar met zijn collega's uit de ENF-fractie in Koblenz - Foto: AFP

Eurosceptische politici komen zaterdag bij elkaar in de Duitse stad Koblenz. Onder meer PVV-leider Geert Wilders, Marine Le Pen van het Franse Front National, Frauke Petry, leider van Alternative für Deutschland (AfD), en Matteo Salvini van het Italiaanse Lega Nord spreken op het congres van de fractie Europa van Naties en Vrijheid (ENF).

In totaal zijn zo’n 1.000 deelnemers aanwezig bij het congres van de fractie uit het Europees Parlement.

‘Overwinning van Trump is slechts het begin’

Het wordt een ‘patriottische lente’ in Europa waarbij populistische partijen de macht overnemen tijdens een ‘democratische en geweldloze politieke revolutie in Europa’, zegt Wilders zaterdag. Volgens hem is de verkiezing van de Amerikaanse president Donald Trump slechts het begin.

Dit jaar zijn er ook verkiezingen in Nederland, Frankrijk en Duitsland. ‘De mensen zullen dan het juk van de politieke correctheid afwerpen,’ aldus Wilders. Net als de andere sprekers keerde hij zich tegen de EU en de massa-immigratie.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

‘Geboorte van een nieuwe wereld’

Marine Le Pen, de Franse presidentskandidate en leider van Front National, ziet de opkomst van rechtse partijen in Europa als ‘het antwoord van de burgers op het dictaat van de liberale elite’.

Na het Brexit-referendum in Groot-Brittannië en de overwinning van Trump in Amerika, ‘wordt 2017 het jaar van het ontwaken van de volkeren van Midden-Europa’, aldus Le Pen. ‘De fase waarin nationalisten in Europa behoren tot de randgroepen is voorbij. We beleven het einde van een wereld en de geboorte van een nieuwe’. Volgens haar gaat het erom de meerderheid te behalen tijdens de verkiezingen in Nederland, Italië en Duitsland.

Activisten van burgerrechtenbeweging Avaaz voerden actie voor de deur van de bijeenkomst. Ze droegen levensgrote beeltenissen van onder meer Hitler en Mussolini bij zich. Volgens de politie blokkeerden zo’n 40 zittende actievoerders een aantal toegangswegen tot het congrescentrum. Later op de dag staat nog zo’n demonstratie gepland.