Waarom straks wel paspoortcontroles in trein, maar niet in bus?

27 januari 2017Leestijd: 2 minuten
Foto: ANP

Binnenkort wordt gestart met paspoortcontroles in internationale treinen in Nederland, België, Frankrijk en Groot-Brittannië. De autoriteiten maken zich zorgen over de vrijheid van terroristen, maar waterdicht is het plan niet: in bussen en binnenlandse treinen kan nog steeds zonder papieren worden gereisd.

De vier landen hebben tijdens een EU-vergadering op Malta afspraken gemaakt over het starten van controles in de treinen van Thalys (Parijs – Amsterdam) en Eurostar (naar Londen), zo meldt de Belgische regering. Het moet gaan om checks waarbij voor vertrek wordt gekeken of de naam op een paspoort overeenkomt met de naam op een vervoersbewijs.

Ook komen er passagierslijsten om te controleren of er gezochte criminelen in de trein zitten. In eerste instantie wordt een proef gestart, waar vervoerders op vrijwillige basis aan meewerken. Er zijn nog wel vragen die moeten worden beantwoord, bijvoorbeeld of het mogelijk blijft om last minute tickets te kopen. Halverwege maart moet er een concreet plan op tafel liggen.

‘Schengenzone een ramp’: Berlijn-terrorist reisde ongestoord door EU

Niet waterdicht
De plannen zijn deels een reactie op de vluchtroute van terrorist Anis Amri. Hij kon, nadat hij een terroristische aanslag pleegde op een kerstmarkt in Berlijn, ongestoord door Europa reizen. Per bus en trein reisde hij door Nederland, België, Frankrijk en Italië. Momenteel geldt er alleen een EU-verplichting voor het bijhouden van passagiersgegevens van vliegreizen.

Maar ook de voorgestelde paspoortcontroles zijn niet bepaald waterdicht. De intercity die van Amsterdam en Rotterdam naar Brussel rijdt, is uitgezonderd van de controles. Europese regelgeving zou het momenteel onmogelijk maken om identiteitscontroles uit te voeren. Bovendien staan treinbedrijven niet te springen om allerlei maatregelen te nemen, schrijft De Morgen. Er wordt gevreesd voor vertragingen en weglopende klanten.

En over busreizen zijn nog helemaal geen afspraken gemaakt. Misschien volgt dat later, zo zegt een woordvoerder van de Belgische regering. ‘Je moet ergens beginnen. We moeten oppassen dat we niet alles tegelijk willen doen.’